A A A
Objavljeno: 
Ponedeljak, April 2, 2012 - 12:00

U Nikšiću obilježen "Sat za planetu"

Shodno prirodi globalne akcije ,, Sat za planetu“ sinoć je na  Krupačkom jezeru u Nikšiću  ugašena rasvjeta na šetalištu na brani, u periodu od 20 h 30 min do 21 h 30 min a upriličen je i performans, čiji je cilj upućivanje apela svjetskim liderima, učesnicima ovogodišnjeg Samita RIO+ 20, u Brazilu.

Na plaži krupačkoj jezera Ozonovi aktivisti koristeći svijeće napisali su + beskonačno, a  razvijen je i transparent na kojem je, u prevodu sa engleskog jezika, pisalo ,,Sačuvajte našu planetu živom“. Poruka je namijenjena svjetskim liderima koji će na predstojećem samitu RIO +20, razgovarati o važnim stvarima koje će svako imati direktne posledice na budući život na Zemlji.

U akciji su učestvovali i učenici JU Srednja Ekonomsko-ugostiteljska škola i Gimnazije ,,Stojan Cerović“ iz Nikšića, koji su u velikom broju i sa svojim profesorima, došli da podrže ovo dešavanje. Na ovaj način ,,OZON“ nastavlja sa kontinuiranom saradnjom sa obrazovnim ustanovama i animiranjem i ohrabrivanjem mladih da budu aktivni učesnici u društvenom životu, sa akcentom na životnu sredinu.

Ekološki pokret ,,OZON“ uključivanjem u ovogodišnju globalnu akciju ,,Sat za planetu“  otpočeo je dvomjesečni projekat, koji je finansijski podržala Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić, namijenjen podizanju svijesti javnosti o važnosti racionalnog korišćenja energije, pravilnom korišćenju obnovljivih izvora energije i važnosti učešća javnosti u donošenju odluka iz oblasti životne sredine.

Nadamo se da će suštinu i prednosti održivog razvoja prepoznati i pojedinci i institucije sistema, te da će lideri na Samitu RIO + 20 donijeti najbolje odluke za budućnost planete i svih njenih stanovnika, a da će naša zvanična delegacija prenijeti poruku poslatu iz Nikšića i drugih opština Crne Gore.

Ekološki pokret ,,OZON“

Izjave:

„Cilj učešća EPCG u globalnoj akciji je skretanje pažnje na racionalnu potrošnju električne energije, kako iz finansijskih razloga tako i zbog odgovornog odnosa prema životnoj sredini. Gašenjem rasvjete na Krupcu za sat vremena ustedjelo se 4.500 litara vode. Kada bi 360.000 domaćinstava u Crnoj Gori na sat vremena ugasilo samo jednu sijalicu od 80 wati, uštedjeli bismo 24.000.000 litara vode odnosno skoro 39 tona uglja. Crna Gora i pored niskog stepena iskorišćenosti hidro potencijala, spada među rijetke zemlje u svijetu koje 70 odsto električne energije proizvode iz obnovljivih, hidro-izvora, koji imaju minimalni negativni uticaj na životnu sredinu. Međutim, Crnoj Gori nedostaje 30 odsto električne energije, tako da racionalna potrošnja električne energije znači odgovoran odnos prema životnoj sredini i budžetu vašeg domaćinstva, a kroz očuvanje resursa i odgovoran odnos prema generacijama koje dolaze“, kazala je Ana Ivanović iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG.

,,Ekološki pokret ,,OZON“ i kroz ovaj projekat pokušava animirati što veći broj institucija u pojedinaca na odgovorno ponašanje prema prirodnim resursima, uspostvaljanje argumentovanog javnog dijaloga oko tema iz oblasti životne sredine, te aktivnog učešća građana u donošenju odluka koje se tiču kvaliteta života zajednice. Priključivanjem globalnoj akciji Sat za planetu, željeli smo postići dva cilja - prvi poslati poruku svjetskim liderima koji će se ove godine okupiti na globalnom savjetu RIO +20, što smo adekvatnim performansom i učinili i drugi podsjetiti da je to sto trošimo 5,6 puta više električne energije nego građani zemalja EU, gdje smo krenuli, nešto što u budućem periodu svakako trebamo i moramo mijenjati. Lokacija za akciju, nikšićko jezero Krupac, izabrano je zbog njegovog značaja za Nikšić, i naše opredjeljenosti da već po tradiciji promovišemo turističke potencijale teritorijalno najveće opštine u Crnoj Gori i regionu. Prepuna plaža ,,nikšićkog mora“ koju su ispunili mladalački osmjesi učenika Srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole i Gimnazije ,,Stojan Cerović“ i  njihovih profesora, od kojih su neki doveli i svoju djecu, sa kojima smo poslali poruku donosiocima odluka na najvećem nivou da želimo da život na zemlji traje beskonačno, što svakako podrazumijeva pravilno upravljanje životnom sredinom, između ostalog i obnovljivim vidovima energije, najveća je potvrda opravdanosti ove akcije. Jer kada uspijete da preko  250 učenika u tom uzrastu animirate, da subotu veče provedu na jednom ovakvom događaju, umjesto u gradskim kafićima, diskotekama ili pred komjuterom, znači da i oni prepoznaju da pogubne navike treba iz korijena mijenjati. Mi smatramo da je vrijeme za suštinske promjene došlo i ukoliko želimo da živimo u zdravoj životnoj sredini moramo pokazati interesovanje ali i volju da budemo aktivni akteri u donošenju odluka. A to je ono što mi vidimo kao odgovoran odnos prema sebi i zajednici.“, istakao je Aleksandar Perović, izvršni direktor Ekološkog pokreta ,,OZON“.