A A A
Objavljeno: 
Thursday, Mart 30, 2017 - 18:45

Slansko jezero bogatije za oko 5000 pastrmki

Elektroprivreda Crne Gore je, kao korisnik voda, pokrila polovinu troškova poribljavanja Slanskog jezera u skladu sa Ribolovnom osnovom za 2017. čime je još jednom potvrdila status društveno odgovorne kompanije koja poštuje  potrebe zajednice. 

Sportsko - ribolovni klub „Nikšić“ (SRK), kao korisnik ribljeg fonda, uoči početka ribolovne sezone, u saradnji sa EPCG, poribio je Slansko jezero sa tonom kalifornijske, konzumne pastrmke.

Predsjednik Upravnog odbora SRK, Slobodan Banović, izrazio je zadovoljstvo odzivom sportskih ribolovaca  i količinom ribe koja je ubačena u Slansko jezero.

Posebno je naglasio značaj saradnje sa EPCG koja je, kako je istakao, još jednom na djelu pokazala društvenu odgovornost.

- EPCG je, kao naš partner, dokazala da je spremna da doprinese poboljšanju biodiverziteta u Slanskom jezeru, pa ističemo da je saradnja obostrano na zavidnom nivou – kazao je Banović.

Ribolovnom osnovom predviđeno je da se vode nikšićkog revira (Slano i Krupačko jezero i rijeka Zeta) poribe sa po hiljadu  kilograma pastrmke, a u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, EPCG, kao korisnik voda, u obavezi je da pokrije polovinu troškova poribljavanja.

Nikšićki ribolovci naglašavaju da je zahvaljući pojačanom nadzoru od krivolova tokom prošle godine zaplijenjeno nekoliko čamaca i oko 30 ribolovnih mreža koje su pred objektivima više medijskih kuća, uoči poribljavanja, uništeni. Sprečavanju krivolova na nikšićkim vodama, u dobroj mjeri doprinijela je i korektna i efikasna saradnja sa policijom.

Slobodan Bastijančić, profesor biologije i strastveni ribolovac, član je SRK-a preko 50 godina. Kaže da su akcije ovog karaktera šansa da se družimo sa prirodom i bolje upoznamo sopstveno okruženje.

Događaju je prisustvovao i član NVO „Društvo mladih ekologa Nikšića“, Miodrag Karadžić, koji je nedavno izabran i za člana Upravnog odbora SRK. U izjavi za naš list naglasio je značaj poribljavanja, ne samo sa aspekta poštovanja zakonskih normativa nego i sa stanovišta povećanja fonda ove vrste u njenom prirodnom staništu.

Sezona ribolova u Nikšiću otvara se 1. aprila, a prema najavama iz SRK, na jesen je planirano poribljavanje rijeke Zete i akumulacije Krupac.