A A A
Objavljeno: 
Thursday, Novembar 2, 2017 - 15:53

Informator za djecu

Iz štampe je izašao Informator za djecu Elektroprivrede Crne Gore A.D. Nikšić.

Đaci osnovnog i srednjoškolskog uzrasta će na tridesetak zabavnih i ilustrativnih stranica učiti o električnoj energiji, njenom nastanku, putu koji pređe do naših domova i škola, načinima prozvodnje kao i o prvim otkrićima u oblasti te nauke u Informatoru za djecu čija je štampa nedavno završena.

„Energija je sve što nas okružuje, što ti daje snagu da se igraš, pjevaš, učiš, trčiš i radiš sve ono što voliš. Energija je život“, uvodne su rečenice Informatora.

Već na početnim stranicama istaknuti su Nikola Tesla i Bendžamin Frenklin kao izuzetno važne ličnosti u pronalaženju električne energije. Rad genijalnih naučnika predstavljen je kroz interesantne primjere kako bi učenje iz ove oblasti fizike bilo što zanimljivije.

Kako očuvati prirodu, uštedjeti struju i zaštiti se od nje, važne su teme Informatora. Pored toga, ima riječi i o obnovljivim izvorima energije kao veoma važnima u procesu proizvodnje struje u našoj zemlji, ali i bitnima u očuvanju životne sredine. Istaknuti su potencijali vode, vjetra, sunca i biljaka. Stranice smo posvetili i značaju neobnovljivih izvora kroz primjer jedine termoelektrane na našim prostorima, TE "Pljevlja", a u okviru tog naslova đacima objašnjavamo kako distribuiramo termoenergiju i zagrijavamo gradove.

Kroz priču o hidroenergetskim potencijalima predstavljen je rad HE "Piva" i HE "Perućica", kao i funkcionisanje i značaj malih hidroelektrana.

Prvi informatori već su podijeljeni đacima OŠ "Milija Nikčević", iz Kličeva, u Nikšiću, a ostatak će se dijeliti najmlađima već prilikom prvih školskih posjeta proizvodnim objektima i upravnoj zgradi EPCG.

Edukativna funkcija Informatora za djecu teži da najmlađe okupi oko jednog važnog zadatka, a to je da interesovanjem i informisanošću učinimo da njihovo znanje bude najenergičnije polje djelovanja.

Informator je dostupan na ovom LINKU, a otvoriće se i ukoliko kliknete na naslovnicu: