A A A
Objavljeno: 
Friday, Maj 11, 2012 - 12:00

52. rodjendan najstarije hidroelektrane u Crnoj Gori obilježen poribljavanjem Krupca

HE "Perućica", najstarija velika hidroelektrana u Crnoj Gori, 12. maja obilježava 52 godine svoga postojanja i rada. Ova hidroelektrana, koja se nalazi u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice, u pogon je puštena 1960. godine, a naziv je dobila po  vrelu Perućica, koje izvire u blizini hidroelektrane.

U sastavu HE Perućica, čija instalisana snaga iznosi 307MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1.300 GWh, nalazi se i sedam malih hidroelektrana (na teritorijama opština Danilovgrad, Podgorica, Cetinje i Šavnik)  sa 11 agregata ukupne snage od nešto preko 9MW, koje svojom godišnjom poroizvodnjom od oko 20 miliona kWh predstavljaju dragocjene izvore u vremenu sve veće potražnje za električnom energijom.

Za proizvodnju električne energije HE "Perućica" koristi vode sliva rijeke Gornja Zeta, odnosno vode koje dotiču u Nikšićko polje i to pri povoljnom padu na kratkom rastojanju između Nikšićkog polja i Bjelopavlićke ravnice. U sastavu HE  "Perućica" su i akumulacije "Krupac", "Slano" i "Vrtac".

Kao društveno odgovorna kompanija, a u cilju održavanja i obogaćenja ribljeg fonda u vještačkim akumulacijama, EPCG je odlučila da izdvoji 5.000 eura za kupovinu 1.350 kg pastrmke kojom će se poribiti jezero Krupac.

'EPCG je svjesna važnosti održavanja ribljeg fonda u vještačkim akumulacijama, stvorenim prvenstveno za potrebe proizvodnje električne energije u HE Perućica, ali koje su postale  prepoznatljive i kao turistička mjesta, omiljena za rekreativce i ribare, ali i mjesta gdje se organizuju kulturni događaji. I na ovaj način, kao društveno odgovorna kompanija, želimo da doprinesemo zajednici i da izrazimo naše opredjeljenje da damo doprinos razvoju ekologije. Danas će u  Krupac  biti ubačeno oko 6.000 komada kalifornijske pastrmke, konzumne veličine 200 – 250 gr. , rekao je Rajko Šebek, Direktor direkcije za odnose sa javnošću EPCG.

Riba je nabavljena od kompanije 'Ribnjak' AD iz Nikšića dok je poribljavanje pratila Komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Sportsko - ribolovnog društva Nikšić i EPCG. Poribljavanju su prisustvovali i aktivisti ekološke sekcije osnovne škole 'Ratko Žarić' iz Nikšića, kao i predstavnici NVO 'Ozon', prepoznate po aktivnostima u oblasti očuvanja zaštite životne sredine.