A A A
Objavljeno: 
Thursday, Jun 20, 2019 - 16:00

ZA REVITALIZACIJU HE „PERUĆICA“ 3 MILIONA EURA

U naredne dvije godine biće revitalizovano šest generatora u HE „Perućica“, što će u znatnoj mjeri povećati pogonsku spremnost, sigurnost i pouzdanost u radu te produžiti vijek trajanja naše najstarije velike hidroelektrane koja je u sistemu još od 1961.godine.

Ugovor o reallizaciji projekta potpisali su izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Igor Noveljić i predstavnik izvođača radova, prvorangiranog konzorcijuma u postupku javnog nadmetanja,  izvršni direktor “SEVER-NIKCOM-KONČAR GIM” Mile Todorović.

Radovi, vrijedni oko tri miliona eura uglavnom će se izvoditi u periodima planskog zastoja Hidroelektrane zbog redovnog remonta. Rok za završetak posla je kraj  2021.godine.

Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić naglasio je da je ovo početak velikih investicija u HE „Perućica“ te da se tokom jula očekuje potpisivanje kreditnog aranžmana za realizaciju projekta sa Njemačkom razvojnom bankom-KfW vrijednog 33 miliona eura.

Paralelno sa realizacijom rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica biće realizovana i zamjena transformatora a dio sredstava iz kredita je predviđen za izradu dokumentacije za novi osmi agregat a vrijednost tog  projekta je 23 miliona eura.

Revitalizacija agregata podrazumijeva demontažne i montažne radove, usluge mjerenja, kontrole i ispitivanja na generatorima, sanacione radove i usluge u hidroelektrani, kao i  izradu i reparaciju djelova generatora u fabrici izvođača radova te isporuku i ugradnju opreme.

Podsjetimo, generator G4 uspješno je revitalizovan prošle godine. Sada nastavljamo realizaciju započetih kapitalnih investicionih pojekata, modernizaciju i rekonstrukciju  postojecih objekata, u vrijednosti preko 170 miliona eura, ali i stvaranje uslova za igradnju novih izvora energije.