A A A
Objavljeno: 
Thursday, Januar 31, 2019 - 12:57

POTPISAN UGOVOR O REKONSTRUKCIJI DRUGOG AGREGATA U HE „PIVA“

Izvršni direktor EPCG A.D. Nikšić, Igor Noveljić i direktor Integracije kompanije Litostroj, Damjan Kolenko, u ime konzorcijuma renomiranih kompanija: Litostroj Power d.o.o, Končar - Generatori i motori d.d. i Elektroremont d.o.o. Subotica – prvorangiranog izvođača radova u postupku javnih nabavki, potpisali su, danas u Plužinama, Ugovor o generalnom remontu drugog agregata u HE “Piva”.

Vrijednost projekta je 1.767.404,00 € bez PDV-a. Rok za završetak posla je osam mjeseci, a u okviru kapitalnog remonta biće zamijenjeni istrošeni i nefunkcionalni djelovi, čime će se znatno poboljšati performanse agregata, produžiti njegov radni vijek i obezbijediti visok stepen pogonske spremnosti i sigurnosti u radu u dužem periodu.

Direktor Integracije Litostroja, Damjan Kolenko, nakon potpisivanja Ugovora izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Konzorcijum u čije ime je stavio potpis na Ugovor bio prvorangirani na, kako je kazao, izuzetno zahtjevnom tenderu rekonstrukcije druge mašine u HE “Piva”.

-Naišli smo na izuzetnu podršku menadžmenta i zaposlenih u HE “Piva” i ne sumnjam da ćemo u roku završiti sve preuzete obaveze. Litostroj je veoma angažovan na rekonstrukcijama energetskih objekata u cijelom regionu, kao i u skandinavskim zemljama, tako da će nam sva ta  iskustva dobro doći i poslužiti da i ovaj posao završimo onako kako najbolje znamo, rekao je Kolenko.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, pohvalio je menadžment HE “Piva” zbog kvalitetno realizovanih projekata u prethodnoj godini i istakao opredijeljenost izvršnog menadžmenta Kompanije da investira u proizvodnje objekte, ali u kadrovske potencijale.

- Ovdje je tokom prethodne godine odrađen izuzetno dobar posao i u dijelu tehničkog poboljšanja objekta i uslova za boravak i rad zaposlenih. Ovo je izuzetno važan projekat i siguran sam da će biti brzo i kvalitetno završen kao i kapitalni remont prvog agregata. Uz ovaj i rekonstukciju trećeg agregata koja se očekuje 2021. godine, dobićemo novu elektranu koja će biti pouzdan i siguran proizvođač i u narednom peridu. Iskoristio bih priliku da pored menadžmenta Hidroelektrane pohvalim i učinak ostalih Direkcija u EPCG, kao i izuzetno kvalitetnu podršku  koju smo dobili od Direkcije za nabavke, istakao je Noveljić.

Agregat A2 u pogonu je od početka rada HE „Piva“, 1976. godine. I pored kvalitetnog održavanja, usljed duge eksploatacije, došlo je do funkcionalne istrošenosti statičkih i rotirajućih djelova, tako da su tehničke službe HE “Piva”  procijenile da je neophodan kapitalni remont druge mašine.

Početak glavnih radova treba očekivati u aprilu, a precizan datum biće usaglašen sa Planom Direkcije za upravljanje energijom. Zbog povećanog obima posla remont će se, pored HE “Piva”, dijelom realizovati i u fabrici izvođača radova.