A A A
Objavljeno: 
Sunday, Maj 12, 2013 - 12:00

HE „Perućica“ obilježava 53. rodjendan

Hidroelektrana "Perućica" 12. maja obilježava 53 godine postojanja i rada. Najstarija crnogorska velika elektrana, zahvaljujući snažnim dotocima i dobroj pogonskoj spremnosti, 2013. godinu započela je veoma uspješno. U prva tri mjeseca proizvedeno je  skoro 540 GWh električne energije, što je 63 odsto više od plana. Očekuje se da će se pozitivni rezultati nastaviti i tokom drugog kvartala, a realnim se ocjenjuje i mogućnost da se već do godišnjeg remonta, početkom avgusta, ispuni i godišnji proizvodni plan.

Svih sedam agregata, od kraja prošle godine rade  maksimalnom snagom,  bez i najmanjeg zastoja, a u martu je ostvarena dnevna i mjesečna rekordna proizvodnja.

U sastavu HE „Perućica“, čija instalisana snaga iznosi 307 MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1.300 GWh, nalazi se i pet malih hidroelektrana (na teritoriji Podgorice, Cetinja i Šavnika). Sa godišnjom proizvodnjom od blizu 20 miliona kWh, male hidrocentrale predstavljaju dragocjene izvore u vremenu  jako izraženog  manjka električne energije.

HE „Perućica“ je smještena u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice, prve količine električne energije crnogorskom elektroenergetskom sistemu isporučila je 1960. godine, a naziv je dobila po  vrelu Perućica, koje izvire u njenoj neposrednoj blizini.

Za proizvodnju električne energije HE "Perućica" koristi vode gornjeg toka rijeke Zete, odnosno vode koje iz Nikšićkog polja pri  izuzetno povoljnom padu na kratkom rastojanju dotiču na turbine „Perućice“. U sastavu HE  "Perućica" su  akumulacije "Krupac", "Slano" i "Vrtac".