A A A
Objavljeno: 
Friday, Maj 27, 2016 - 09:02

Osnovci iz Budve i Bara posjetili “Perućicu“

Našu najstariju veliku hidroelektranu u četvrtak su posjetili učenici iz osnovnih škola “Ante Đedović“ iz Bara i “Stefan Mitrov Ljubiša“ iz Budve.

Oko 40 mališana obišlo je HE “Perućicu“, a na vrlo zanimljiv način sa radom hidroelektrane upoznao ih je vođa smjene, Veselin Škuletić, dipl.el.ing. Posjetu je organizovala Elektroprivreda u saradnji sa izdavačkom kućom iz Podgorice “Naša škola 5+“.

Škuletić se potrudio da djeci što jednostavnije objasni šta je to hidroelektrana i kako se u njoj proizvodi električna energija. Mališani su bili jako radoznali, a pokazali su i zavidno znanje za svoj uzrast. Vidjelo se da su čitali tekstove o energetici, koje smo pripremali za časopise Đače, Igra slova i Petica.

Bilo je mnogo zanimljivih pitanja, što je posebno oduševilo našeg kolegu Škuletića. Mališane je između ostalog interesovalo da li postoji dugme za gašenje elektrane, šta će se desiti ako se elektrana ugasi, da li radnici u “Perućici“ ikada spavaju te kako se u komandi snalaze i kako znaju koje dugme za šta služi...

Najvjerniji čitaoci školskih časopisa izdavačke kuće “Naša škola 5+“ zadovoljni su napustili “Perućicu“, a zatim su obišli i jezero Krupac. Mnogi su se oduševili jezerom, ali i prirodom oko njega, neki su čak i istakli kako je “ovdje ljepše nego na moru“.

Zanimljiva posjeta je dokaz da je saradnja sa “Našom školom 5+“ pun pogodak te da smo djeci školskog uzrasta na adekvatan način predstavili važne teme iz oblasti naše djelatnosti. Djeca su pokazala da im je energetika zanimljiva te da vole da čitaju tekstove o tome kako se proizvodi električna energija, kako se racionalno troši, ali i interesantne članke o Nikoli Tesli, našim elektranama...