Friday, Jun 18, 2021 - 17:39

Završetak projekta HE "Komarnica" u novembru

Idejni projekat buduće HE „Komarnica“ trebalo bi da bude završen u novembru ove godine, čime će se stvoriti uslovi za početak izgradnje tog hidroenergetskog objekta, ocijenjeno je na redovnom sastanku rukovodstva EPCG sa predstavnicima projektanata, Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ i kompanije Hidroinženjering AD Beograd, održanog u Nikšiću.

Izrada projektne dokumentacije realizuje se po Ugovoru o zajedničkom finansiranju realizacije pripremnih radova za taj projekat, koji su Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Elektroprivreda Srbije (EPS) zaključile još 1992. godine, a kojim je definisano da učešće u troškovima bude u odnosu 51 odsto EPCG, 49 odsto EPS.

Sastanku su ispred EPCG prisustvovali predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović, izvršni direktor Nikola Rovčanin i izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering Ivan Mrvaljević sa saradnicima. U ime Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ prisustvovali su generalni direktor Dejan Divac, izvršni direktor Dejan Vučković i glavni projektant Milan Tričković, dok su ispred kompanije „Hidroinženjering“ AD Beograd učesnici sastanka bili izvršni direktor Bratisav Stišović, glavni projektant Dušan Petković i projektant Radmilo Glišić.

Podsjetimo, projekat buduće HE „Komarnica“ podrazumijeva izgradnju čeone elektrane u kanjonu srednjeg toka rijeke Komarnice, na profilu Lonci, instalisane snage 172 MW sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 mnm.

Na sastanku se razgovaralo i o budućem optimalnom načinu upravljanja HE „Komarnica“ uz sinhronizovan rad sa nizvodnim kaskadama - postojećom HE „Piva“ i budućom HE „Kruševo“.

Očekivana godišnja proizvodnja HE „Komarnica“ iznosi i do 213 GWh električne energije, a biće ispoštovani svi standardi u oblasti zaštite životne sredine bez remećenja prirodnog režima voda i bez negativnih uticaja koji bi ugrožavali prirodni ambijent i korišćenje kanjona Nevidio.