Thursday, April 22, 2021 - 15:16

ВЕЛИКИ ПОДУХВАТИ СУ ПРЕД НАМА

Црна Гора данас, осим електричне енергије, нема ниједанконкурентан производ. Вријеме је показало, а поготово пандемија новог корона вируса, да се не смијемо ослањати на туризам као основну привредну дјелатност.

Црна Гора у претходних 40 година није успјела да изгради ниједан значајни извор електричне енергије који би био у њеном власништву.

Ново руководство Електропривреде ће искључиво водити рачуна о интересима грађана Црне Горе и интересима компаније и неће имати важнијег посла него да у границама својих могућности допринесемо да Електроприврада постане локомотива привредног развоја Црне Горе, а она то сигурно може. Електрична енергија је данас, на жалост,једини производ из Црне Горе који је конкурентан на свјетским берзама.

Стратешки циљеви ЕПЦГ ће бити смањење износа рачуна за електричну енергију и повећање производње електричне енергије. Тежећи остварењу ових циљева, Одбору директора биће предложено:

1. Да се преиспита политика субвенција за електричну енергију, ОИЕ1 И ОЕИ2, са захтјевом да се у рјешавање овог проблема укључе и Влада и Скупштина ЦГ.
  2. Да се преиспита политика накнада оператерима, које такође оптерећују рачун за електричну енергију.
  3. Такође, неопходно је да се заврши модернизација ТЕ "Пљевља", иако се то морало урадити много раније, а због енормног кашњења угрожено је њено функционисање. Смањење емисије штетних гасова и санација одлагање отпада су пројекти који немају алтернативу. Претходна Влада довела је у питање сигурност снабдијевања енергијом, обезвриједила све напоре и обавезе у процесу приступања ЕУ и извргла руглу саму сврху Париског споразума из 2015. године. Нови менаџмент компаније побринуће се да се до краја испитају сумњиви уговори о еколошкој реконструкцији ТЕ "Пљевља".  Уз то, потрудићемо се да уз снажне аргументе наиђемо на разумијевање Брисела и да се у договору са ЕЕЗ продужи рад термоелектране. За даљу будућност термоелектране водићемо се интересима грађана, града Пљеваља, као и интересима компаније.

ТЕ "Пљевља"

Маљевац

Развој ЕПЦГ се мора базирати на зеленој енергији:

• Прелазак на потпуно обновљиве изворе енергије прије свих Европских земаља, што ће допринијети побољшању имиџа Црне Горе у свијету;
  • Чистији ваздух без додатних улагања и субвенција;
  • Покретање снажног инвестиционог циклуса, гдје нема додатних трошкова за грађане Црне Горе;
  • Направити модел који ће омогућити свим грађанима да кроз посебне програме индивидуалне производње струје остваре бенефите, а не као до сада за привилеговане појединце.

Слиједећи план развоја, Одбору директора биће предложено да се одмах крене у реализацију следећих пројеката:

ХЕ "Комарница" 170 МW

ВЕ "Гвозд" 2, снаге 50 МW

8. агрегат ХЕ "Перућица" 54 MW

Посебан акценат биће на изградњи соларних електрана, гдје ће се грађанима омогућити да остваре значајне бенефите од своје неплодне земље. У наредне четири године укупна инсталисана снага соларних панела могла би достићи 200 МW и то на начин да то све кошта грађане 0 евра.

Такође, уколико се потврди да је све урађено у складу са законом, наставиће се пројекат Бриска Гора, гдје би се инсталисана снага кретала од 200 до 250МW.

У наредном четворогодишњем периоду, на овај начин, могли бисмо реализовати или привести крају реализацију пројеката гдје би се укупна инсталисана снага, која сада износи 883МW повећалаза готово 100 одсто. За свега четири године бисмо изградили онолико енергетских објеката колико у претходних 75 година, а бесконачно пута више у односу на претходних 30 година. Шта би то значило за БДП илузорно је говорити. Ове инвестиције би довеле до економског препорода Црне Горе, оживјело би се село и то би довело до значајног раста пољопривредне производње. Снажна енергетика, пољопривреда и туризам били би замајац и за инвестиције у друге привредне гране.

Грађани би осјетили значајну корист од оваквог економског развоја, мањи рачуни за струју, више нових радних мјеста, а и зараде би се значајно повећале. Црна Гора би постала земља у коју се долази, а не земља из које се одлази.