A A A
Objavljeno: 
Wednesday, Februar 14, 2024 - 08:37

Ubrzanje zelene tranzicije u fokusu EPCG i EBRD-a

Izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović sastao se sa predsjednicom EBRD-a Odile Renauld Baso. Na sastanku razmotrene mogućnosti nastavka uspješne saradnje u razvoju kapaciteta u oblasti obnovljivih izvora energije...

Evropska banka za obnovu i razvoj i Elektroprivreda Crne Gore nastaviće uspješnu saradnju u razvoju energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, sa ciljem ubrzanja zelene tranzicije, poručeno je prilikom susreta izvršnog direktora EPCG Ivana Bulatovića i predsjednice Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renauld Baso, koja boravi u prvoj posjeti Crnoj Gori.

Tokom sastanka razgovorano je o aktuelnom statusu projekata koje EPCG i EBRD zajednički realizuju. U junu prošle godine potpisan je aranžman vrijedan 82 miliona eura za projekat izgradnje VE Gvozd, a veoma je važna i tehnička podrška EBRD-a u procesu pripreme projekta buduće plutajuće elektrane na Slanom jezeru. Bulatović i gospođa Baso sa saradnicima razmotrili su i dalje mogućnosti saradnje u oblasti OIE.

EBRD od 2007. godine kroz 86 projekata u Crnu Goru je investirala 805 miliona eura. Samo prošle godine Banka je investirala 80 miliona eura i mobilisala 25 miliona za podršku investicijama u javnom i privatnom sektoru.

Ispred EBRD-a sastanku su prisustvovali Charlotte Ruhe, direktorica za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, Michael Strauss, glavni pravni zastupnik EBRD-a, Remon Zakaria, šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, Francesca Foglia, direktorica u kancelariji predsjednice EBRD-a te Danilo Raičević, bankar za energetiku u rezidentnoj kancelariji u Podgorici.

Učesnici sastanka bili su i Ivan Mrvaljević, izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije EPCG i Bojan Đordan, izvršni rukovodilac FC Proizvodnja.