A A A
Objavljeno: 
Thursday, Maj 19, 2022 - 12:46

У БУДВИ КРАЈЕМ МАЈА ПРВИ СИМПОЗИЈУМ ЕНЕРГЕТИКЕ У ЦРНОЈ ГОРИ – ЕПЦГ НЕТ 2022.

Електропривреда Црне Горе и Савез енергетичара организују први симпозијум енергетике у Црној Гори на тему „Нови енергетски трендови“.

 

Намјера је да стручни скуп овог обима и формата постане традиционалан и послужи за боље позиционирање ЕПЦГ и Црне Горе, као релевантних адреса за покретање и развој нових идеја у области енергетике у југоисточној Европи.

Наша мисија је да се знатно боље увежу енергетске компаније, образовне и научне институције, како би се на најоптималнији начин искористили богати енергетски ресурси Црне Горе и земаља региона и створили услови за динамичан развој, посебно у области обновљивих извора енергије (ОИЕ), али и изнашла одговарајућа рјешења за изазове енергетске рецесије са којом се свијет данас суочава. 

Симпозијум, под називом „ЕПЦГ НЕТ 2022“, биће одржан у Будви, у конгресној сали хотела „Авала“, 27. и 28. маја 2022. године, са почетком у 11 часова, а најављен је долазак око 200 учесника међу којима су најеминентнија имена енергетског сектора у југоисточној Европи.

Између осталих, панелисти ће бити: проф. др Никола Рајаковић, редовни професор Електротехничког факултета у Београду и предсједник Савеза енергетичара,  Јасмина Трхуљ, руководилац Сектора за електричну енергију у Секретаријату Енергетске заједнице,  Инге Енгстром, шеф Сектора за сарадњу у Делагији ЕУ у Црној Гори,  Мирослав Томашевић, в.д. генералног директора ЈП „ Електропривреда Србије, Лука Петровић, генерални директор МХ ЕПРС, Анес Казагић, руководилац Сектора за стратешки развој ЕПБиХ, Маја Покровац, директорица Удружења „Обновљиви извори енергије Хрватске“, Маја Турковић, директорица за Европу у CWP Global, Предраг Савић, директор за југоисточну и источну Европу компаније ГЕН-и из Словеније...

Првог дана Симпозијума планирана су два панела на теме, „Обновљиви извори енергије као приоритет развоја енергетског сектора у Црној Гори и региону“ и „Либерализација тржишта и предности успостављања регионалне берзе електричне енергије“ те предавање под насловом „Коришћење водоника у транзицији – истине, заблуде, стање технологије, будуће регионалне и националне стратегије“.

Другог дана теме панела биће „Пословни модели, услови финансирања и могућности коришћења ЕУ фондова за инвестирање у сектор енергетике“ и „Декарбонизација енергетског сектора – изазови увођења трошкова емисија CO2 и примјене Carbon Border Adjustment Mechanism-a (CBAM) на земље региона“, а биће организована и презентација пројекта Електропривреде Црне Горе „ Солари 3000+ и 500+“.

Новим енергетским трендовима бришемо границе!