Friday, Novembar 4, 2022 - 15:46

TRGOVINSKA MISIJA SAD U CRNOJ GORI: EPCG PREDSTAVILA RAZVOJNE PROJEKTE AMERIČKIM PRIVREDNICIMA

U Podgorici je danas, u sklopu trgovinske misije SAD, održan sastanak najvećih crnogorskih privrednih subjekata sa predstavnicima renomiranih američkih kompanija.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, zajedno s Ministarstvom trgovine SAD, domaćin je američke trgovinske misije informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) i čiste tehnologije u Crnoj Gori 3. i 4. novembra 2022. Misiju predvodi zamjenik pomoćnika ministra trgovine SAD za Evropu i Evroaziju (David De Falco).

Elektroprivredu Crne Gore su, na današnjem sastanku, predstavljali predsjednik Odbora direktora (Milutin Đukanović), izvršni direktor (Nikola Rovčanin), izvršni rukovodilac FC Proizvodnja (Bojan Đordan) i izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije (Ivan Mrvaljević).

Na sastanku je bilo riječi o modelima uspostavljanja saradnje, koja bi uključivala kako mogućnost da američke kompanije investiraju u Crnu Goru, tako i priliku da crnogorske kompanije, usvajajući know-how, razvijaju svoj potencijal.

EPCG je predstavila svoje razvojne planove, s posebnim osvrtom na projekat „Solari 3000+ i 500+“, naglašavajući da je time pokrenut veliki investicioni ciklus, čime je otvorena mogućnost za saradnju sa američkim kompanijama na polju obnovljivih izvora energije, naročito u oblasti solarne energetike.

Trgovinska misija IKT i čiste tehnologije je prva trgovinska misija američke vlade u regionu u posljednjih 20 godina i prva u Crnoj Gori. Misija je fokusirana na dva strateški važna sektora za Crnu Goru, IKT i čiste tehnologije, a delegaciju čine predstavnici 22 američke kompanije.

Ova trgovinska misija, koja je direktan rezultat američko-crnogorskog ekonomskog dijaloga, pokrenutog u septembru 2021. godine, poslužiće kao ključni korak u daljem razvoju bilateralne trgovine i ekonomske saradnje dviju zemalja.