A A A
Objavljeno: 
Friday, Februar 24, 2023 - 09:52

TE Pljevlja proizvodi punom snagom

TE “Pljevlja” nastavila je, poslije kraćeg zastoja i otklanjanja kvara, krajem prošle nedjelje, proizvodnju maksimalnom snagom, tako da elektroenergetskom sistemu Crne Gore, trenutno, dnevno isporučuje blizu 5.000 MWh električne energije.

Pljevaljski termo-blok iz pogona je izašao u večernjim satima 13. februara 2023.godine, zbog curenja na ekonomajzeru - izmjenjivaču toplote.

Prethodno, skoro četiri mjeseca (118 dana), Termoelektrana je radila punom snagom, bez i najmanjeg ispada, a jedan od pokazatelja su i izuzetni proizvodni rezultati ostvareni u januaru ove godine kada je proizvela 162.865 MWh električene energije, 18,8 odsto više od projektovanih količina za taj mjesec.

TE „Pljevlja“ nastaviće da proizvodi sve do kraja aprila, kada je predviđen dvomjesečni redovni godišnji remont, kao i početak montaže mašinske i elektro opreme u okviru projekta ekološke rekonstrukcije.

Podsjećamo, realizacijom projekta ekološke rekonstrukcije, koja podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, zatim sistema za tretman otpadnih voda te rekonstrukciju unutrašnjeg sistema transporta pepela i šljake i rekonstrukciju pomoćne kotlarnice, biće ispoštovane najstrožije granične vrijednosti štetnih emisija.  Istovremeno, realizovaće se i projekat toplifikacije Pljevalja.  Na taj način EPCG će dati značajan doprinos u rješavanju jednog od najvećih ekoloških problema u Crnoj Gori.