A A A
Objavljeno: 
Wednesday, April 24, 2024 - 19:00

SVE INVESTICIJE U BUDUĆNOSTI U OBNOVLJIVE IZVORE

ESG Adria Samit počeo je danas u Tivtu, pod sloganom “Djeluj sada za održivo sjutra” , a okuplja brojne ugledne zvanice iz regiona i svijeta, predsjednike država, predstavnike regionalnih vlada, svjetski prepoznate eksperte, brojne regionalne kompanije i međunarodne partnere.

Samit će se baviti temama kao što su održive finansije i zelene energetske tranzicije koju su pokretačka snaga, motor održivog razvoja, ali i temama kao što su inovacije, vještačka inteligencija,  radnim pravima i sl. Ovaj samit se bavi vrlo širokim poljem pitanja koja su od odlučujućeg značaja za region.

Već prvog dana, na panelu pod nazivom ŠANSE I IZAZOVI ZA INVESTIRANJE U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE, govorio je izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović. On se osvrnuo na strateške planove Elektroprivrede Crne Gore u tranzicije ka obnovljivim izvorima i naglasio da se svi projekti u investicionom planu EPCG u budućnosti, vrijedni više stotina miliona eura, odnose na obnovljive izvore energije, i u prvi plan ističući vjetroelektranu GVOZD, kao i solarne elektrane na jezeru Slano i prostoru Željezare Nikšić.

Bulatović je govorio i o ekološkoj rekonstrukciji termoelektrane Pljevlja, njenom značaju za stabilnost elektroenergetskog sistema ali i činjenici da će, kad se ekološka rekonstrukcija završi 2025. godine, njen rad biti u potpunosti usklađen sa regulativom EU na polju zaštite životne sredine. Imajući u vidu značaj termoelektrane Pljevlja, ova uskađenost omogućiće, vjeruje Bulatović, da se produži rok do kojeg termoelektrana može raditi, barem do 2035. godine. Svakako, i projekat toplifikacije Pljevalja koji je pokrenut, dodatno će doprinijeti unapređenju stanja životne sredine, jer će se njegovim puštanjem u rad smanjiti zagađenje vazduha u smislu da trenutno 50 odsto zagađenja  vazduha dolazi iz privatnih ložišta na ugalj, a toplifikacija će značajno uticati na smanjenje korišćenja individualnih ložišta.

Bulatović se pohvalio i regionalnim liderstvom Elektroprivrede Crne Gore u broju prosjumera, kojih trenutno ima oko 4.000 i ugradnjom 40 mW solarnih panela na krovove c kuća domaćinstava i privrednih subjekata i institucija.

Zaključci ovog panela su da su infrastrukturna i regularna podrška dva najvažnija preduslova za povezivanje obnovljivih izvora na regionalnu mrežu, identifikovanje i adresiranje izazova sa kojima se kompanije susreću u tranziciji sa fosilnih na obnovljive izvore treba da bude prioritet dok su inovativni biznis modeli ključni za bržu ekspanziju obnovljive energije.