A A A
Objavljeno: 
Ponedeljak, Septembar 18, 2023 - 13:25

СУНЧАНИ ГРАД ЗА МОДЕРНИЈИ НИКШИЋ

Предсједеник Одбора директора Електропривреде Црне Горе Милутин Ђукановић и предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић потписали су Меморандум о разумијевању за пројекат „Сунчани град“, који представља израз заједничког интереса Електропривреде Црне Горе и Општине Никшић у правцу даљег урбаног развоја града, али и свеукупно унапређење друштвено-економског амбијента.

„Ово је један мали корак у реализацији великог пројекта, стратешки важног за Електропривреду и град Никшић и остале државне институције. Пошто је ЕПЦГ власник Жељезаре и њене цјелокупне имовине, а знатан дио имовине налази се ван круга саме Жељезаре, скоро 400 хиљада квадратних метара. И Општина, такође има значајни дио површина у непосредној близини. Пошто ЕПЦГ одваја знатна средства за рјешавање стамбених потреба наших радника, а знамо да је то и жеља локалне самоуправе, као и осталих институција и министарстава, ми смо осмислили једну иницијативу да у том дијелу направимо стамбено- пословни блок“, истакао је Ђукановић.

Ђукановић је најавио да ће међународни јавни конкурс за избор најбољег идејног архитектонско-урбанистичког рјешења бити расписан у наредна два мјесеца.

„Имамо визију, имамо и амбицију да искористимо овај посјед који припада ЕПЦГ и да се на тај начин Електропривреда појави као инвеститор“, нагласио је Ђукановић.

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић оцијенио је да је ово историјски тренутак за град Никшић.

„Потписивање овог Меморандума и кретање у реализацији таквог пројекта значи да једном простору који је био препознат „на овакав или онакав начин“, покушамо да дамо другу димензију, гдје ће град Никшић наставити да се развија једном бољом динамиком него до сада, када говоримо о овом амбијенту. На читавом том простору планирана су значајна улагања свјетских инвеститора, рецимо BIG fachion треба да дође у тај дио града и ту ће настати једна нова урбана цјелина. Нешто што је било препознато као проблем, као нерјешива ситуација, гледаћемо да ријешимо, такође да ријешимо стамбена питања запослених у Општини и у другим државним институцијама које дјелују на територији Никшића.

Потписивању Меморандума, испред ЕПЦГ, осим предсједника Одбора, присуствовали су Иван Мрваљевић, извршни руководилац Дирекције за развој и инвестиције и Ранко Вуксановић, извршни директор ЕПЦГ – Солар градњa. Испред Општине Никшић, потписивању су присуствовали Миљан Мијушковић, савјетник предсједника Општине и Мира Николић, сарадник на припреми пројекта из Агенције за пројектовање и планирање.

Николић је истакла да на овај начин Општина жели да да нову шансу простору поред Жељезаре.

„Прво ћемо имати један пословно стамбени комплекс који може да има од 500 до 1000 стамбених јединица. То можемо слободно назвати „нови мали град“ који ће да има све што је потребно за једну живу заједницу (игралиште, вртиће, спортски терени, базен, пословни садржаји)“, истакла је Николић.

ЕПЦГ планира да сличну понуду упути и  другим заинтересованим државним институцијама, као што су Министарство просвјете, МУП, Министарство здравља.

„То ће значити један нови поглед на град Никшић, значиће развој и модернизацију овог града. ЕПЦГ ће сносити трошкове за ову инвестицију и први корак јесте да се направи једна визуелизација тог простора, закључио је предсједник Одбора директора ЕПЦГ Милутин Ђукановић.