A A A
Objavljeno: 
Ponedeljak, Jul 12, 2021 - 09:50

СОЛАРНИ ПАНЕЛИ НА 3000 КУЋА И 400 НОВИХ РАДНИХ МЈЕСТА

Електропривреда Црне Горе, у складу са својим дугорочним циљевима, стратегијом одрживости и билатералном сарадњом са Европском унијом у циљу смањења емисије CO2, иницирала је пројекте који се односе на замјену и смањење коришћења штетних извора енергије. Као један од пројеката преласка на коришћење зелене енергије (обновљивих извора) која нема штетних дејстава, ЕПЦГ жели да започне и понуди грађанима Црне Горе могућност генерисaња сопствене енергије уградњом соларних панела на објекте за индивидуално становање. У том циљу, Комисија за инвестиције у електроенергетском сектору донијела је одлуку о реализацији пројекта Солари 3000+.

„Црна Гора има невјероватан соларни потенцијал, чак један од највећих у цијелој Југоисточној Европи. Подгорица, нпр. има преко 2.000 сунчаних сати годишње, док је број сунчаних сати у Црној Гори од 1300 до 2000 сати. У Њемачкој нпр. број сунчаних сати је од 1000 до 1200, а већ су изграђени соларнe електранe снаге 50 гигават сати. Овим пројектом грађанима Црне Горе представићемо стварне могућности енергетских и финансијских уштеда, а заједничким снагама утицати на смањење емисије угљен-диоксида. Реализацијом пројеката из области соларне енергије значајно ћемо допринети очувању животне средине. Након овог пројекта за домаћинствa, планиран је и пројекат постављања соларних панела на неплодном земљишту у руралним подручјима и воденим површинама“, истакао је Милутин Ђукановић, предсjедник Одбора директора ЕПЦГ.

Пројекат, који ће бити реализован у сарадњи са Министарством екологије, просторног планирања и урбанизма, подразумијева уградњу соларних панела на 3000 објеката за индивидуално становање који су погодни за валоризацију сунчеве енергије. Овим пројектом производњa електричне енергије оријентисаће се на обновљиве изворе, a грађанима, по најповољнијим условима, омогућити да сами производe обнoвљиву енергију без емисије угљен-диоксида.

„Домаћинства ће на овај начин бити у прилици да сами производе електричну енергију за своје потребе и, евентуално, произведу вишак енергије за продају Електропривреди. То значи да, осим отплате кредита за соларне панеле, неће имати трошкове за електричну енергију, јер ће сами производити, а рата ће бити мања од њиховог просjечног рачуна за струју. Дакле, кaд грађани отплате своју опрему, a предвиђени период отплате је од 5 до 7 година, добијаjу бесплатну електричну енергију “, нагласио је Ђукановић.

У току је интензиван рад на припреми јавног позива за финансирање пројекта и набавку опреме, док су студије изводљивости и идејно решење, које показују оправданост пројекта, већ припремљени. Након тога грађани, потрошачи из категоријe домаћинства, могу очекивати расписивање јавног позива којим ће бити позвани да се пријаве за пројекат, док ће истовремено бити расписани конкурси за преко 400 радника за уградњу соларних панела. Максимална вриjедност овог пројекта износи око 30 милиона евра.

ЕПЦГ активно ради на пројекту који подразумијева обиљежавање неплодног земљишта на којем се такође инсталирају соларни панели, а у припреми је и пројекат соларних плутајућих електрана на Сланом језеру.

Комплетна реализација пројекта Солари 3000+ водиће Комисијa за инвестиције у електроенергетском сектору коју чине представници ЕПЦГ, Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, Општине Никшић, Министарства капиталних инвестиција, Министарства финансија, ЦЕДИС-а, Управе за некретнине, Еко фонда и ЦГЕС- а, на чијем је челу председник Одбора директора ЕПЦГ, Милутин Ђукановић.

Јуче је на одржаном састанку Одбора директора ЕПЦГ и Комисијe за инвестиције у енергетском сектору дата пуна подршка досадашњим активностимa на реализацији инвестиционих пројеката који се односе на производњу електричне енергије из обновљивих извора.