A A A
Objavljeno: 
Thursday, Septembar 14, 2023 - 18:15

SOLARNE ELEKTRANE VODEĆI FAKTOR ENERGETSKE TRANZICIJE

Delegacija Elektroprivrede Crne Gore koja, na poziv partnerske kompanije UGTR,  boravi u desetodnevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Država obišla  je jedan od najvećih sajmova energetike u svijetu i najveći te vrste u SAD-u u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) - Solar power international 2023 i upoznala se sa najnovijim svjetskim dostignućima i trendovima u toj oblasti.

Boravak na Sajmu, koji je okupio predstavnike  15 hiljada kompanija iz 146 zemalja svijeta sa ukupno više od 50 hiljada učesnika, iskorišćen je i za održavanje niza sastanaka sa predstavnicima američkih i internacionalnih kompanija, među kojima su renomirane kompanije Nextracker, Shoals i Tesla Energy iz SAD-a i Hanwha Qcells iz Južne Koreje. Bila je to izuzetna prilika i za predstavljanje projekata koje u oblasti OIE realizuje EPCG, samostalno ili u saradnji sa kompanijama, UGTR i Hyundai Engineering, kao i razmatranje mogućnosti za uspostavljanje partnerskih odnosa. Zajednička je ocjena da je ulaganje u izgradnju solarnih izvora energije trenutno preovlađujući trend u energetskoj tranziciji u cijelom svijetu.

Nextracker je vodeći svjetski proizvodjač sistema za postavljanje solarnih panela sa jednoosnim praćenjem kretanja sunca tokom dana. Napredna tehnička i softverska rješenja omogućavaju maksimalnu proizvodnju električne energije.

Shoals je vodeća svjetska kompanija u proizvodnji komponenti za povezivanje solarnih panela čija napredna tehnička rješenja znatno smanjuju troškove i skraćuju vrijeme izgradnje solarnih elektrana.

Hanwha Qcells je jedan od vodećih svjetskih proizvođača solarnih panela, visoke efikasnosti i dugog životnog  vijeka.

Delegacija EPCG predvođena predsjednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Nikolom Rovčaninom,  posjetu Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja i naredna četiri dana tokom kojih će, takođe biti organizovani susreti sa predstavnicima kompanija zainteresovanih za ulaganja u energetski sektor u ovom dijelu Evrope. Planirana je i posjeta solarnoj elektrani Townsite Solar u Nevadi, snage 232 MW, koja u svom sastavu posjeduje i baterijsko postrojenje kapaciteta 90 MWh te jednoosne tracking sisteme proizvođača Nextracker iz SAD-a.