A A A
Objavljeno: 
Ponedeljak, Mart 28, 2022 - 15:01

SIGURAN SNABDJEVAČ ENERGIJOM I POSLIJE VIŠE OD ČETIRI IPO DECENIJE EKSPLOATACIJE

 

HE „Piva“, koja daje snažan impuls stabilnosti i funkcionisanju energetskog sistema Crne Gore, danas obilježava 46 godina postojanja.

Tokom 2021. godine ova velika hidroelektrana akumulacionog tipa proizvela je  838 GWh električne energije. Takav rezultat ostvaren je zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti  i angažovanosti svih zaposlenih. Inače, od izgradnje i ulaska u sistem 1976. godine, HE „Piva“ proizvela je  34.388 GWh električne energije.

U završnoj godini realizacije je projekat rekonstrukcije i modernizacije hidroenergetskog objekta u kanjonu rijeke Pive. Podsjetimo, sredinom 2018. sa slovenačkim Litostroj Power i italijanskom kompanijom ABB zaključen je Ugovor za rekonstrukciju elektromašinske opreme i postojenja. Do sada su završeni projektna dokumentacija za fabrikaciju opreme i izvođenje radova u elektrani. Završena je i instalacija i puštanje u rad rekonstruisane elektromašinske opreme u postrojenjima sopstvene potrošnje, kao i na jednom porizvodnom agregatu, od ukupno tri u elektrani. Do kraja ovog mjeseca biće pušten u rad još jedan agregat, drugi po ugovorenom redosljedu izvođenja radova rekonstrukcije i modernizacije. U nastavku projekta, u ovoj godini izvešće se montaža i puštanje u rad i preostalog trećeg agregata.

HE "Piva" je velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svijetu. Akumulacija HE "Piva" duga je oko 40 km, korisne zapremine 746 miliona metara kubnih vode. Kao pribransko postrojenje sa velikom korisnom zapreminom akumulacije, HE "Piva" je fleksibilan izvor energije i snage. Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod  površine zemlje. Može se upotrijebiti u bilo koje vrijeme i za bilo koju od potreba elektroenergetskog sistema u punom iznosu raspoložive količine vode u akumulaciji.