A A A
Objavljeno: 
Thursday, Jun 10, 2021 - 13:57

Sekretarijat energetske zajednice primio crnogorsku delegaciju na visokom nivou

Direktor Sekretarijata energetske zajednice, Janez Kopač i njegov zamjenik, Buschle, održali su radni sastanak sa državnim sekretarom za energetiku Markom Perunovićem i predstavnicima Elektroprivreda Crne Gore, predsjednikom Odbora direktora, Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Proizvodnje, Bojanom Đordanom, u prostorijama Sekretarijata Energetske zajednice u Beču. U fokusu sastanka bio je napredak Crne Gore u reformi energetskog sektora u skladu sa obavezama države proisteklim iz Sporazuma o Energetskoj zajednici. Osim razgovora o solarnim i vjetroelektranama, jedna od tema sastanka bila su i dva ključna hidroenergetska projekta „Komarnica“ i „Kruševo“ čija ukupna instalisana snaga iznosi oko 260MW. U cilju implementacije ova dva projekta, Sekretarijat je pokazao veliko razumijevanje i punu podršku njihovom sprovođenju u okviru regionalne saradnje.

Sekretarijat pozdravlja odlučnu posvećenost Crne Gore procesu tranzicije energije i usvajanju Nacionalnog plana za energetiku i klimatske promjene kao i inicijativu o dinamici postepenog gašenja termoelektrana koje rade na ugalj. Sekretarijat podržava fokusiranost Crne Gore na proces koji je Energetska zajednica pokrenula protiv Crne Gore, a vezano za dinamiku postepenog gašenja termoelektrane "Pljevlja", u skladu sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorijevanje. Crnogorska delegacija izrazila je spremnost da implementira projekat Ekološke rekonstrukcije TE "Pljevlja", koji je već započet, i to što je prije moguće, kako bi TE "Pljevlja" mogla raditi u skladu sa veoma jasno definisanim direktivama Evropske unije koje se odnose na emisije.

Sekretarijat je saglasan da nastavi pružanje podrške Crnoj Gori, naročito u pogledu razvoja nedostajućih sekundarnih zakonskih propisa o obnovljivoj energiji, uticaju na životnu sredinu koji imaju projekti koji se odnose na hidroelektrane kao i uticaju na društvenu zajednicu i životnu sredinu koje predmetna tranzicija ima na lokalnom nivou u Pljevljima.