A A A
Objavljeno: 
Uto, Avgust 31, 2021 - 13:50

ROVČANIN NA XII SAVJETOVANJU O ELEKTRODISTRIBUTIVNIM MREŽAMA CIRED-a U VRNJAČKOJ BANJI

U Vrnjačkoj Banji se, od 30. avgusta do 3. septembra, održava XII Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama sa regionalnim učešćem. Organizator manifestacije je CIRED Srbije, a Elektroprivredu Crne Gore predstavlja izvršni direktor, Nikola Rovčanin.

Zahvaljujući se domaćinima na pozivu, Rovčanin je prisutne upoznao sa razvojnim projektima EPCG. „Čvrsto smo opredijeljeni za podizanje nivoa elektro-energetske stabilnosti Crne Gore i to kroz ulaganje u obnovljive izvore energije. Shodno tome, planiramo izgradnju vjetroelektrane Gvozd, solarne elektrane Briska Gora, hidroelektrane Komarnica te plutajućeg solara na Slanskom jezeru. Takođe, trenutno radimo na realizaciji projekata Solar 3000+ i Solar 500+ kojima pružamo mogućnost građanima da sami proizvode električnu energiju. Na taj način se ostvaruje višestruka korist: građani imaju manje izdatke, naš sistem se unekoliko rasterećuje, a sve na fonu usmjerenosti ka zelenoj energiji“, istakao je Rovčanin.

Na skupu se, u kontekstu restrukturiranja regionalnih elektroenergetskih sistema, govorilo i o modelima rješavanja problema koji se tiču starijih postrojenja, naročito onih koji krše ili otežano zadovoljavaju standarde EEZ u pogledu emisije štetnih materija u atmosferu. U tom smislu, Rovčanin se osvrnuo na slučaj TE Pljevlja. „Ova termoelektrana, sa 42-52% učešća u proizvodnji električne energije, predstavlja nesumnjivo najvažnije postrojenje naše kompanije. Problemi koji se odnose na usklađenost sa standardima EEZ uslovili su razmatranje dvaju mogućnosti: promptno gašenje postrojenja ili produženje radnog vijeka putem ekološke rekonstrukcije. Opredijelili smo se za drugu varijantu, jer nas to, u svakom pogledu, košta neuporedivo manje, a ostavlja nam i dovoljno vremena da, putem izgradnje zamjenskih kapaciteta, sačuvamo elektro-energetsku i ekonomsku stabilnost EPCG i Crne Gore. Slični problemi postoje i u drugim državama Evrope, a njihova opredijeljenost da transformaciju svojih elektro-energetskih sistema izvode postepeno služi nam kao putokaz“, zaključio je Rovčanin.

CIRED je vodeća međunarodna stručna organizacija u oblasti tehnike distribucije električne energije, sa sjedištem u Briselu, koja djeluje 45 godina i okuplja preko 37 država iz cijelog svijeta. Savjetovanje CIRED-a tradicionalno ima naučno-stručni i komercijalni karakter, a okuplja menadžere elektrodistributivnih kompanija, proizvođače, korisnike i servisere energetske i druge opreme za distribuciju, inženjere eksperte, profesore i istraživače te konsultante i projektante iz regiona.