A A A
Objavljeno: 
Friday, Decembar 31, 2021 - 10:36

ROK ZA PRIJAVU ZA PROJEKAT SOLARI 3000+ i SOLARI 500+ PRODUŽEN DO 28. FEBRUARA

Elektroprivreda Crne Gore donijela je odluku da produži rok za prijavu za projekat SOLARI 3.000+ i SOLARI 500+ do 28. februara. Dinamika i broj prijava prevazišli su očekivanja, i do danas, 31.12., za projekat se prijavilo 8.000 potrošača. Tako su se stekli uslovi za realizaciju planiranih SOLARI 5.000+ i SOLARI 10.000+.

Podsjećamo da su EPCG i Eko fond raspisali javni poziv za učešće u projektu SOLARI 3000+  i SOLARI 500+. čiji je predmet finansiranje i subvencioniranje korisnika za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema snage do 10 kW za individualne stambene objekte, odnosno za fonaponskih sistema snage do 30 kW za pravna i fizička lica, vlasnike poslovnih objekata. Iz sredstava Eko-fonda, koja se obezbjeđuju shodno odrebama Zakona o životnoj sredini i Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena, uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore, obezbijediće se petina sredstava za realizaciju Projekta, kroz dodjelu subvencije od 20 odsto za ugradnju fotonaponskih panela za domaćinstva, pravna i fizička lica.

Projekat Solari 3000+ i Solari 500+, vrijedan 30 miliona eura, predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaposkih sistema kod domaćinstаva i privrednih subjekata, emisija ugljen dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

Ovo je projekat koji građanima daje određeni vid energetske nezavisnosti, daje im prostor da sami upravljaju svojom proizvodnjom. Instaliranjem fotonaponskog sistema korisnik u projektu postaje tzv. kupac – proizvođač, koji svoje potrebe za energijom podmiruje iz sopstvenog izvora, a eventualni višak/manjak električne energije u određenom momentu, predaje/preuzima kroz distributivnu mrežu, što se finansijski saldira na nivou godine. Korisnici otplaćuju sistem u jednakim mjesečnim iznosima koji neće biti veći od njhovog prosječnog mjesečnog računa za utrošenu električnu energiju,  uz subvenciju od 20% koju dodjeljuje Eko-fond. Pri tome je period otplate investicije za korisnika od 4 do 10 godina, u zavisnosti od iznosa rate i snage pripadajućeg ugrađenog sistema. Na ovaj način korisnik u projektu postaje vlasnik male solarne elektrane, koja je kapacitetom predviđena da približno zadovoljava njegove potrebe za električnom energijom.

EPCG je osnovala preduzeće Solar gradnja koje će implementirati projekat.

Takođe, EPCG će asistirati učesnicima projekta u dobijanju svih potrebnih dozvola, kroz jednostavne procedure.

Zainteresovani potrošači za projekat se mogu prijaviti popunjavanjem prijave na sajtu www.solari.epcg.com, na kojem se nalaze i sve potrebne informacije, popunjavanjem formulara na informativno-naplatnim punktovima EPCG ili kod mobilnih ekipa na terenu.