A A A
Objavljeno: 
Wednesday, Jun 19, 2024 - 14:01

PROJEKAT SOLARI 5000+ PROŠIRUJE SE I NA UGRADNJU ENERGETSKI EFIKASNE STOLARIJE

Cijeneći potrebu za transparentnošću u svim segmentima poslovanja, uz isticanje benefita koje krajnji korisnici mogu imati učešćem u našim projektima, nalazimo za shodno da pojasnimo razliku između prošlogodišnjeg pokretanja radionice za izradu PVC stolarije u kćerki-kompaniji, EPCG-Željezara Nikšić (dalje: EŽN), i nedavno predloženog proširenja projekta Solari 5000+ (70 MW).

Kao što vam je već poznato, projekat Solari 5000+ (70 MW) je pokazao ogroman potencijal za unapređenje energetske efikasnosti. Uzimajući u obzir tu činjenicu, kao i podatak da u EŽN-u postoji radionica za izradu PVC stolarije smatramo opravdanim da se portfolio Projekta Solari 5000+ proširi i na ugradnju energetski efikasne stolarije.
Koncept projekta bi ostao isti. Zainteresovanim korisnicima (kupci-proizvođači) koji budu ispunjavali tehničke uslove za ugradnju stolarije i posjedovali staru-energetski neefikasnu stolariju nudila bi se zamjena stolarije, EPCG bi obezbijedila kreditna sredstva za nabavku opreme i pripadajućih materijala, EŽN bi radila izradu PVC-stolarije i montažu stolarije na objektima korisnika projekta, EPCG bi plaćala uslugu izrade i montaža stolarije, a korisnici bi na rate vraćali novac EPCG za opremu i uslugu ugradnje.

Dalje, EPCG bi vršila otplatu kreditnih sredstava finasijskoj instituciji (banke, fondovi) koja obezbijedi kreditna sredstva za ugradnju energetski efikasne stolarije.
Pozitivni efekti nakon proširenja porfolia Projekta Solari 5000+ bili bi brojni: stvaranje stabilne osnove za uposlenost dijela zaposlenih u EŽN-u u radionici za PVC stolariju na duži period, unapređenje energetskih karakteristika objekata iz kategorije domaćinstava, smanjenje potrošnje električne energije u domaćinstvima, oslobađanje veće količine električne energije iz obnovljivih izvora za korišćenje u drugim sektorima i za izvoz, smanjenje troškova za uvoz električne energije, dostupnost enegretski efikasne stolarije većini građana kroz mogućnost otplate stolarije na rate, unapređenje komfora u objektima stanovanja, razvoj investicionog ambijenta u oblastima obnovljivih izvora energije.

Rukovodeći se navedenim podacima, u smislu opravdanosti predloga za proširenje portfolija Projekta Solari 5000+ i na ugradnju energetski efikasne stolarije, inicijativa je upućena Odboru direktora EPCG na usvajanje i, ukoliko ista bude prihvaćena, u daljoj realizaciji Projekta korisnicima biće ponuđena mogućnost ugradnje PVC stolarije, čime bi se stekli uslovi da se pokrene izrada PVC stolarije u EŽN-u, ali i zakonski osnov za nabavku veće količine PVC profila.

Zaključno, smatramo da bi, a conto nekih neutemeljenih reakcija na ministrovu jučerašnju najavu proširenja projekta Solari 5000+, svaki javni djelatnik prvo trebalo da se upozna sa materijom o kojoj govore ministar i drugi odgovorni ljudi iz energetskog sektora. Naravno, pod uslovom da je cilj opšte dobro, a ne sticanje jeftinih poena na bazi senzacionalizma.