Thursday, Novembar 16, 2023 - 12:23

PREDSTAVNICI EPCG, UGT RENEWABLES I HYUNDAI ENGINEERING U POSJETI KOD PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE CRNE GORE

U Skupštini Crne Gore je juče održan sastanak na kome je predsjednik zakonodavnog doma, Andrija Mandić, ugostio predstavnike EPCG AD Nikšić, sa Milutinom Đukanovićem na čelu te zastupnike renomiranih međunarodnih korporacija, UGT Renewables i Hyundai Engineering, koje predvode Adam Cortese i Lim Gawn Sup.

Sa ovim konzorcijumom naša kompanija odranije ima potpisan Memorandum o razumijevanju, iz kog proizilazi i plan zajedničkog rada na projektovanju, finansiranju i izgradnji solarnih fotonaponskih elektrana snage 250 MW, sa približno 50/100 MWh za skladištenje energije uz mogućnost izgradnje dodatnih sistema za skladištenje električne energije. Svim ovim resursima bi gazdovala EPCG.

Cilj sastanka je, prema riječima Mandića, sadržan u namjeri da Skupština Crne Gore, detaljnijim uvidom u stanje u energetskom sektoru, naročito u dijelu koji se odnosi na međunarodnu saradnju, iskaže spremnost da, valjanim postupanjem u pogledu zakonodavstva, uvaži potrebe crnogorske privrede.

“Tako nešto je veoma važno za ostvarenje naših strateških ciljeva, a oni se svode na težnju za boljim životom svih naših građana. Veoma nas raduje to što su tako ugledne kompanije iz SAD i Južne Koreje zainteresovane za investiranje u crnogorsku privredu. S obzirom na to želimo da pristupimo EU, cijenim da je veoma važno da na svakom nivou pokažemo spremnost i razumijevanje za respektabilne inostrane partnere, s kojima bi se, na obostrano zadovoljstvo, uspostavljala kvalitetna saradnja”, istakao je Mandić.

Predsjednik OD EPCG, Milutin Đukanović, kazao je da našem najvažnijem privrednom subjektu mnogo znači institucionalna podrška, tim prije što je, tokom prethodne dvije godine, cio teret energetske krize, iznijele kompanije iz energetskog sektora.

“Mnogo puta sam pominjao decenijski zastoj naše privrede, ali smo sada, srećom, u mogućnosti da uspostavljanjem ovakvih partnerstava i prepoznavanjem dobrih projekata, efikasno razvijamo i EPCG i našu privredu generalno”, naveo je Đukanović.

Izvršni direktor UGT Renewables, Adam Cortese, podsjećanjem na prošlogodišnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da saradnja sa crnogorskim energetskim sektorom dobija novu dimenziju.

“Budući da naša poslovna filozofija počiva na partnerstvu sa najvažnijim privrednim subjektima u svakoj zemlji u kojoj djelujemo, jasno je da je EPCG sasvim prirodan izbor. Obezbjeđivanje zelene energije na ekonomski održiv način je, sigurni smo, zajednički interes, a raduje nas to što i američka i crnogorska vlada ispoljavaju razumijevanje za razvoj partnerstva između naših kompanija. Sljedeći korak je ispunjavanje tehničkih i finansijskih uslova za realizaciju zajedničkog projekta”, naglasio je Cortese.

Izrazivši zahvalnost na gostoprimstvu, predsjednik Hyundai Engineeringa, Lim Gawn Sup rekao je da ga dosadašnje iskustvo sa Crnom Gorom svakako ohrabruje da razmišlja u pravcu produbljivanja saradnje sa EPCG.

“Podrška koju naš konzorcijum ima od amričke EXIM banke zacijelo nam daje za pravo da razvijamo nove projekte, kako u konvencionalne, tako i u obnovljive izvore energije. S obzirom na to da imamo veoma bogato iskustvo u Jugoistočnoj Evropi, sigurni smo u to da nas i u Crnoj Gori čeka veoma uspješno partnerstvo”, kazao je Gawn Sup.

Sastanku su prisustvovali i član Odbora direktora EPCG, Tahir Gjonbalaj, izvršni rukovodilac FC Snabdijevanje EPCG, Jovan Kasalica, izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije EPCG, Ivan Mrvaljević, savjetnik predsjednika Odbora direktora EPCG za tehnička pitanja, dr Ljubiša Đurković te predstavnici UGT Renewablesa (Duke Gim, Željko Đurišić i Vladimir Bešlagić) i Hyundai Engineeringa (Kim Jeong Young, Park Sang Min i Lee Jang Youl).

Za četvrtak, 16. novembar, predviđeno je održavanje sastanka predstavnika pomenutih kompanija sa predsjednikom Vlade, ministrom energetike i rudarstva i ministrom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, na kome bi se i nova izvršna vlast upoznala i aktivno uključila u razvoj zajedničkih projekata u oblasti energetike.