A A A
Objavljeno: 
Uto, Maj 14, 2024 - 13:28

Predstavnici energetskih sektora Srbije i Crne Gore u Beogradu razgovarali o izazovima u procesu energetske tranzicije

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović bio je član delegacije koja se, predvođena crnogorskim ministrom energetike i rudarstva dr Sašom Mujovićem, sastala sa ministarkom rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravkom Đedović...
 

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović bio je član delegacije koja se, predvođena crnogorskim ministrom energetike i rudarstva dr Sašom Mujovićem, sastala sa ministarkom rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravkom Đedović.
 
Sastanak, održan u Vladi Republike Srbije, poslužio je kao dobra prilika za razmjenu iskustava u vezi sa procesom energetske tranzicije te brojnim izazovima u tom procesu sa kojima se suočavaju sve zemlje regiona.
 
Na sastanku su razmotrene konkretne mogućnosti saradnje, ukazano na važnost regionalnog povezivanja i ponovljena riješenost dviju država da svoju energetsku regulativu u potpunosti prilagode zahtjevima i direktivama Energetske zajednice.
 
- Što se tiče sektora energetike, smatram da kao region treba da kažemo šta ugrožava ne samo energetski sistem, već i ekonomski rast. Zatvaranje termoelektrana uz ugrožavanje stabilnosti snabdijevanja ili finansijske stabilnosti za Srbiju nije opcija. Ne smijemo da vučemo neodgovorne poteze, ali nastavljamo da budemo posvećeni prelasku na obnovljive izvore energije, a to je dugoročan proces. Važno je da zajedno nastupamo u međunarodnim organizacijama, jer ćemo tako uspješnije rešavati otvorena pitanja i zajedničke izazove koje imamo, saopštila je ministarska Đedović nakon sastanka.
 
Dodala je da u Srbiji rade analizu uticaja CBAM na energetski sektor i EPS.
 
- Tek nakon opsežnih analiza, možemo da sprovedemo mjere i politike koje se odnose na ovu taksu, po modelu koji je prihvatljiv za Srbiju, a uvjerena sam i zemlje regiona kao što je Crna Gora koja je u energetski sličnom položaju, kazala je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović
 
Sastanku su prisustvovali državna sekretarka u Ministarstvu energetike i rudarstva Crne Gore Biljana Ivanović, v.d. sekretar u Ministarstvu energetike Vesna Brajović, direktor Rudnika uglja Pljevlja Nemanja Laković, kao i v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković, državni sekretar u Ministratsvu rudarstva i energetike Republike Srbije Veljko Kovačević, pomoćnik ministra Jovana Joksimović i savjetnik ministra za obnovljive izvore energije Rade Mrdak.