A A A
Objavljeno: 
Thursday, Novembar 26, 2020 - 12:55

POTPISAN UGOVOR O REVITALIZACIJI TREĆEG AGREGATA U HE „PIVA“

Elektroprivreda Crne Gore potpisala je Ugovor o kapitalnoj rekonstrukciji trećeg agregata u HE „Piva“ sa konzorcijumom referentnih kompanija, Litostroj Power Ljubljana i Elektroremont iz Subotice.

Vrijednost radova koji obuhvataju potpunu rekonstrukciju i reparaciju hidromašinske i elektro opreme na trećem generatoru hidroeletrane je 2.249.000 eura. Na ovaj način, sa kapitalnim remontom HE „Piva“, znatno će se  produžiti radni vijek elektrane i obezbijediti maksimalna pogonska spremnost.

Ugovor su potpisali izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, Igor Noveljić i prvi čovjek uprave slovenačkog Litostroja, Damjan Kolenko.

Predstavnik Litostroja, Damjan Kolenko, istakao je da su u toj kompaniji veoma zadovoljni što su dobili da ovaj projekat realizuju uporedo sa radovima na sistemu upravljanja trećeg agregata, u okviru ugovora koji se odnosi na revitalizaciju i modernizaciju HE „Piva“.

- Očekujem da ćemo napraviti dobar posao kao što smo to uradili i na agregatu A2. Obučili smo i vaše ljude da rade sa njim tako da, nakon tri mjeseca rada druge mašine, vidimo da je sve u redu i da sve radi kako treba, što nam je veoma drago. Nadamo se da smo realizacijom dosadašnjih projekata zadobili vaše povjerenje i da ćemo nastaviti da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo, kazao je Kolenko.

Ugovorom o kapitalnoj rekonstrukciji agregata A3, okvirni početak radova planiran je za 1. april, a završetak do 1. decembra naredne godine.

Direktor HE „Piva“, Dragomir Blagojević, ističe da je revitalizacija prva dva agregata odrađena izuzetno kvalitetno što se pokazalo  i u njihovom funkcionisanju nakon završetka posla, a čija je ukupna vrijednost iznosila oko pet miliona eura. Blagojević je zadovoljan ulaganjima u HE „Piva“ u posljednjim godinama.

- Podsjetiću da se uporedo sa radovima na kapitalnoj rekonstrukciji i revitalizaciji agragata izvode i radovi na drugoj fazi rekonstrukcije i modernizacije HE „Piva“,  vrijedni 16 miliona eura. To znači da će zaključno sa 2022. godinom, do kada je predviđen rok za završetak svih ovih projekata, ukupne investicije u Hidroelektranu dostići blizu 24 miliona eura, istakao je Blagojević.

Kapitalnim remontom, rekonstrukcijama, modernizacijama i završetkom zacrtanih investicionih aktivnosti u našim hidroenergetskim objektima, dobićemo proizvodne objekte sa najsavremenijom opremom za rad u 21. vijeku i njihovo nesmetano funkcionisanje i doprinos crnogorskom elektroenergetskom sistemu.