A A A
Objavljeno: 
Ponedeljak, Februar 27, 2023 - 11:01

PODRŠKA STUDENTIMA ELEKTROTEHNIČKOG FAKULTETA

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore otvorena je, u petak, renovirana laboratorija za osnove elektrotehnike, koja će omogućiti studentima, kako sticanje fundamentalnih znanja, tako i sprovođenje naučno istraživačkih aktivnosti. Novac za nabavku opreme za laboratoriju obezbijedila je Elektroprivreda Crne Gore, dok je Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja opremu oslobodilo poreza na dodatu vrijednost.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović ocijenio je da je potrebno usvajati nova znanja, imajući u vidu nove projekte kao što su solarni paneli i vjetroelektrane.

„Elektrotehnički fakultet je institucija iz koje potiče to znanje. EPCG je spremna da mladim, dobrim inžinjerima da šansu, a sve u interesu društvene zajednice, da stvaramo novu vrijednost i da ekonomski i privredno podižemo Crnu Goru“, istakao je Đukanović.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin rekao je da se pod krovom Elektrotehničkog fakulteta nalazi izvor znanja koje je neophodno za EPCG.

„Interes nam je, ukoliko želimo da razvijamo projekte u budućnosti, naročito iz obnovljivih izvora energije i da održavamo naše  proizvodne pogone, da ulažemo u to znanje i pomažemo naše studente i Eletrotehničkom fakultetu. To je izvanredna saradnja“, naveo je Rovčanin.

„Kao Elektrotehnički fakultet obratili smo se našem privrednom partneru EPCG sa zahtjevom da nam pomogne oko opremanja laboratorije za osnove elektrotehnike savremenom opremom, jer je to laboratorija kroz koju „prolaze” svi studenti ovog fakulteta. Sinergijom akademske zajednice, privrede i izvršne vlasti postigli smo benefite za studente, a u konačnom i za našu državu“, rekao je dekan ETF-a Saša Mujović.

On je dodao da sa EPCG planiraju i nastavak saradnje, opremanje novih laboratorija i poboljšanje ukupnih uslova za obrazovanje studenata na Elektrotehničkom fakultetu.