Thursday, Oktobar 31, 2013 - 12:00

Otvorene ponude za projekat TE “PLJEVLJA“ - Blok II

Danas su u Ministarstvu ekonomije Vlade Crne Gore javno otvorene ponude za realizaciju projekta Blok II TE “Pljevlja”. Pored predstavnika komisije iz EPCG, RUP-a i ministarstva ekonomije, otvaranju ponuda su, shodno prethodnom pozivu zainteresovanim partnerima, prisustvovali i predstavnici kompanija i konzorcijuma i to: Konzorcijum iz Poljske (POL-MOT, Alstom, Foster Wheeler); China Gezouba Group International Engineering Company (CGGC); TBEA Shenyang Transformer Group Co., Ltd.; Rosatom Overseas; Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute; Škoda Praha; Istroenergo Group IEG Slovakia-SES Tlmace; China National Electric Engineering Co. Ltd. (CNEEC); China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Pristigle ponude moraju biti usaglašene sa planom i tehničkim zahtjevima za izgradnju Bloka II TE “Pljevlja”. Nova jedinica treba da bude snage u opsegu 220-300MW, na lokaciji postojeće jedinice TE “Pljevlja”-I. Neto električna efikasnost Bloka II ne može biti manja od 38%, dok je projektom predviđena i obavezna toplifikacija Pljevalja. Novi blok će se graditi uz primjenu najsavremenije tehnologije i u skladu sa najnovijim uslovima za zaštitu okoline prema normama EU i Crne Gore. Plan je da se Projekat realizuje  kroz međudržavni ugovor, pri čemu će obaveza ponuđača biti da obezbijedi određenja kreditna sredstva ili da, u određenom procentu uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja, odnosno da bude industrijski i finansijski partner EPCG za realizaciju projekta (kao akcionar ili slično).

Evaluacija ponuda će se izvršiti u nekoliko koraka. U više faza preliminarnog screening-a ocijenjivaće se tehničko rangiranje ponuđača i ukupni ekonomsko-finansijski uslovi ponuda, uzimajući u obzir neophodni preduslov raspoloživosti ponuđača da postane industrijski partner inicijative. Konačno, evaluacija će dati najboljeg ponuđača, i nakon završnih diskusija i odluka koje će donijeti Odbor direktora EPCG, ako kompanija odluči da nastavi, Ugovor o izgradnji će se finalizovati i sprovesti onda kada svi konačni uslovi budu zadovoljeni, kako za EPCG, tako i za partnera.

U međuvremenu, potrebno je ispuniti određene zahtjeve, poput međunarodnog sporazuma koji bi EPCG omogućio odobrenje Ugovora bez formalnog raspisivanja Tendera. Takodje, u zavisnosti od ponuda, razmatraće se i mogućnost izrade posebnog zakona koji bi pratio investiciju i ubrzao implementaciju projekta kao i mogućnost objedinjavanje Rudnika uglja i TE “Pljevlja”, čime se osigurava dugoročno snabdijevanje potrošača električnom energijom i obezbjedjuje kontinuitet proizvodnje.

Izgradnjom Bloka II TE “Pljevlja” ostvario bi se strateški cilj u energetici-obezbjedjivanje elektroenergetske nezavisnosti države, eliminacija aktuelnog deficita električne energije, poboljšanje sigurnosti snabdijevanja potrošača, kao i poboljšanje stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema Crne Gore.