Thursday, Maj 29, 2014 - 14:44

Otvorene ponude vezane za projekat bloka II TE “Pljevlja“

Kao što je i planirano, radna grupa za projekat izgradnje drugog bloka TE “Pljevlja”, shodno planu, otvorila je danas pristigle ponude kompanija Škoda Praha, Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute i China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Na bazi preliminarnih ekonomsko-tehničkih podataka, koje još nisu evaluirane od strane kompanije,  glavne ponude mogu se sumirati na sledeći način:

- Kompanija Škoda Praha ponudila je gradnju Bloka II snage 254 MW sa električnom efikasnošću od 39,5 odsto po cijeni od 356,7 miliona eura.

- Kompanija Design Institute i China Machinery Engineering Corporation (CMEC) u uvodnim dokumentima navodi da je spremna za gradnju Bloka II snage 250 MW sa efikasnošću od 39 odsto po cijeni od 278 miliona eura.

- Kompanija Powerchina Hubei Electric Power Survey u ponudi nudi gradnju Bloka II  snage  250MW i efikasnosti od 39,2 odsto po cijeni  od 277 miliona eura.

Sve tri kompanije su predale prijedlog nacrta ugovora i tehničke informacije  u skladu sa zahtjevima idejnog projekta.  Pod uslovima koji tek treba da se evaluiraju i definišu, kompanije su ponudile mogućnost pristupa bankarskim kreditima do 85 odsto ukupno očekivanih sredstava. O tehnikalijama  i rehabilitaciji životne sredine postojećeg bloka  je takodje vodjeno računa. Potencijalni partneri navode da će novi blok odgovarati svim najzahtjevnijim uslovima savremene tehnologije (BAT), dobroj praksi evropskih zemalja i zaštite okoline prema svim direktivama EU.

Radna grupa i Upravljački komitet za imlementaciju projekta Bloka II će morati da analizira pristigle finansijske i tehničke ponude u narednom periodu i pripremiće analizu održivosti svake ponude pojedinačno. Uporedba analiza održivosti, zajedno sa planom reorganizacije EPCG i Rudnika uglja, koji će biti finalizovan u narednim mjesecima, će zajedno biti dostavljen Bordu direktora kompanije na finalnu evaluaciju.

Plan energetskog razvoja Crne Gore predvidja da Blok II TE “Pljevlja” treba da bude snage u opsegu 220-300MW, na lokaciji postojeće jedinice TE “Pljevlja” I, i električne efikasnosti ne manje od 38 odsto. Kada EPCG, nakon evaluacije ekonomsko održivog razvoja, odobri izgradnju drugog bloka, ona  bi mogla biti dio strateškog razvoja energetskog sektora u Crnoj Gori.