A A A
Objavljeno: 
Friday, Avgust 28, 2020 - 13:50

KONCESIONI AKT ZA HE “KOMARNICA” URUČEN EPCG

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, uručila je Akt o koncesiji za izgradnju HE “Komarnica” izvršnom direktoru EPCG, Igoru Noveljiću.

Izgradnja HE “Komarnica” predvidjena je na profilu Lonci na istoimenoj rijeci, sa lučno-betonskom branom visine 171 m i kotom normalnog uspora 811 mnm. HE “Komarnica” će imati instalisanu snagu od oko 172 MW sa očekivanom godišnjom proizvodnjom do 213 GWh električne energije.

Ministarka Sekulić je rekla da je uručenje Koncesionog akta za izgradnju hidroelektrane Komarnica državnoj Elektroprivredi jako svjedočanstvo zrelosti naše ekonomije. Nije to posljedica ideoloških opredjeljenja, već suštinski dokaz da je crnogorsko društvo doseglo nivo na kojem može da bira, navela je Sekulić.

“Vjerujem da ni sami nijesmo dovoljno svjesni značaja ovog dostignuća. U prethodnih 110 godina snaga naših elektrana dosegla je nešto preko 1000 megavata, a samo u posljednje četiri godine, pustili smo u pogon preko 150 megavata „zelene“ energije. Drugim riječima, za ove četiri godine naša energetika rasla je četiri puta brže od svog stogodišnjeg prosjeka i još važnije u istom periodu, uključujući današnjih 172 MW, ugovorili smo izgradnju nova 552 „zelena“ megavata“, saopštila je Sekulić.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, istakao je da je nacionalna energetska kompanija spremna da uđe u investiciju izgradnje prvog velikog hidroenergetskog objekta nakon četiri decenije.

‘’U odnosu na postojeću HE “Piva” instalisane snage 342 MW za čije je potrebe izgrađena lučno betonska brana Mratinje visine 220 m, jedna od najčuvenijih brana u Evropi i svijetu, izgradićemo HE “Komarnica” čeonu elektranu sa instalisanom snagom od 172 MW  i jednako impozantnom branom visine od 171 m poštujući sve smjernice zaštite životne sredine bez  remećenja prirodnog režima voda u zoni grada Šavnika i bez negativnih uticaja koji bi ugrožavali korišćenje kanjona Nevidio. HE “Komarnica” gradiće hiljadu radnika, na prostoru na kome nema objekata, domaćinstava niti infrastrukture, dok će se nakon njenog puštanja u rad otvoriti stotinu novih radnih mjesta. Namjera nam je da u saradnji sa lokalnim samoupravama opštinama, Šavnik i Plužine tokom perioda izgradnje realizujemo program stručnog osposobljavanja kadra tako da upravo mještani tog područja u najvećem broju i budu zaposleni u hidroelektrani’’, rekao je Noveljić.

Svečanosti u prostoru prve centrale na Cetinju, iz koje su potekli prvi kilovat sati električne energije 1910. godine, što je bio jedan od centralnih događaja dvorskih svečanosti povodom proglašenja Crne Gore kraljevinom, prisustvovao je i gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Kašćelan.

‘’Ponosan sam što svjedočim da 110 godina nakon obnove kraljevine Crne Gore, mi danas na Cetinju obilježavamo taj veliki datum u slobodnoj, demoktratskoj, multietničkoj i u multikonfesionalnoj Crnoj Gori, članici NATO i zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji. Što je vizija jednog kralja  - da nema napretka bez inovacija – opravdala sva očekivanja, pa je Elektroprivreda Crne Gore uspješno preduzeće, koje se razvija i pokreće nove projekte’’, istakao je Kašćelan.

Uručenjem Akta o koncesiji  i simboličnim pokretanjem stare mašine u prvoj centrali, obilježena je 110. godišnjica postojanja nacionalne elektroenergetske kompanije i početak modernog razvoja Crne Gore. Povodom velikog jubileja EPCG je izdala i monografiju ‘’Istorija crnogorske elektroprivrede’’, koju potpisuje autorski tim predvođen prof. dr Živkom Andrijaševićem.