A A A
Objavljeno: 
Uto, Jul 31, 2018 - 09:40

HE "PIVA": POTPISAN UGOVOR O REKONSTRUKCIJI

Elektroprivreda Crne Gore  i konzorcijum slovenačke i italijanske kompanije Litostroj i ABB JV potpisali su ugovor o rekonstrukciji  i modernizaciji Hidroelektrane  Piva vrijedan 10, 3 miliona eura, kojim će HE Piva dobiti najsavremeniju opremu za rad.

Ugovor koji će sa finanisrati KfW banka sa 8,5 miliona eura i EPCG, potpisali su izvršni direktor EPCG Igor Noveljić, direktor integracija Litostroja, Damjan Kolenko i generalni mendažer ABB, Danilo Moresco.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, istakao je da će hiodroelektrana dobiti modernizovanu hidromašinsku i elektro opremu sva tri agregata, postrojenja sopstvene potrošnje elektrane i najsavremeniji sistem za upravljanje na nivou elektrane koji će, kako je pojasnio, omogućiti automatsko upravljanje svim agregatima i svim postrojenjima iz centralne komande. 

„Osim ostvarivanja glavnih ciljeva realizacije projekta kao što su produženje radnog vijeka elektrane još 40 godina obezbjeđuje se visoka pogonska spremnost i pouzdanosti elektrane. Pružanje tzv. pomoćnih i sistemskih usluga za elektroenergetski sistem Crne Gore ostvaruje se dodatni prihod kompanije koji je u poljednje dvije godine iznosio preko dva miliona eura“, istakao je Noveljić.

Direktor integracija Litostroja, Damjan Kolenko, kazao je da su oni zaduženi za isporuku strojarske opreme, hidrauličnog sistema i regulacije, kao i za sporednu opremu.

„Nakon završetka radova, predviđen je probni rad, tokom kojeg ćemo osigurati naše prisustvo. Nakon toga ide radni period, tokom kojeg sve mora biti kako je propisano, protokolom“, rekao je Kolenko.

On je naveo da je Litostroj hidroelektrani Piva isporučio opremu 1976 godine i da ona „oko 40 godina radi veoma dobro i dobro je održavana“.

„Sa ovim novim ugovorom počinjemo sa revitalizacijom elektrane i nadamo se da će oprema biti u stanju da se eksploatiše narednih 30, 40 godina, kako je predviđeno projektom“, kazao je Kolenko.

Generalni mendažer ABB, Danilo Moresco, kazao je da je ta kompanija tehnološki partner, koji, kako je naveo, održava transformaciju energije u Crnoj Gori.