A A A
Objavljeno: 
Friday, April 28, 2023 - 08:59

ESG je dobra prilika za privredni razvoj i napredak zemlje

ESG Samit Zapadnog Balkana održava se u Porto Montenegru. Na panelu pod nazivom „Zelena tranzicija – osnaživanje Net Zero ekonomije“ učestvovao je i Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG.

Diskusija na ovom panelu ukazala je da dekarbonizacija regije zahtijeva temeljnu promjenu u stvaranju energije, otvarajući prilike za nova i inovativna poslovanja i rješenja, da je obnovljiva energija važna za energetsku sigurnost zemalja u regiji, kao i kontinuiranu sposobnost lokalnih preduzeća da učestvuju/prodaju svoje proizvode i usluge na zapadnim tržištima. Da se ESG aspekti odnose čak i na "zelena" preduzeća, da su ulaganja neophodna ali i velika, kao i da treba strateški i sistematično raditi na obrazovanju relevantnih ljudskih resursa.

„EPCG je svjesna neophodnosti i posvećena zelenoj i pravednoj energetskoj tranziciji. Tome u prilogu govori preko 10 trenutno aktivnih kapitalnih projakata koji podrazumijevaju isključivo obnovljive izvore energije – sunce, vjetar i vodu. Samim razvojem tih projekata stvara se jedna ozbiljna prilika za privredni razvoj i napredak zamlje, a u svemu tome ne narušavajući, već naprotiv, unapređujući životnu sredinu. Izgradnom novih objekata, pored davanja zamaha i pratećim privrednim granama, dirketno se utiče na stvaranje uslova za privlačenje stranih investitora koji žele da svoje poslovne aktivnosti razvijaju u uslovima očuvane životne sredine i korišćenja isključivo zelene energije. O direktnom benefitu otvaranja novih radnih mjesta i mogućnostima za razvoj i napredak majih privatnih kompanija, koje bi mogle da pruže eksterne usluge u održavanju i ekspolataciji tih novih zelenih pogona, da i ne govorimo – potpuno je jasno koliki je značaj tih novih objekata, i koliko je neophodna pažnja svih subjekata od kojih zavisi brzina razvoja i realizacija izgradnje tih objekata. EPCG zelenu, odnosno pravednu, energetsku tranziciju vidi kao priliku“, istakao je, između ostalog, Rovčanin.