A A A
Objavljeno: 
Uto, Maj 9, 2023 - 14:50

EPCG POTPISALA SPORAZUM O SARADNJI SA EKONOMSKIM FAKULTETOM

Elektroprivreda Crne Gore i Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore potpisali su, danas, Sporazum o saradnji. Potpise na sporazum stavili su Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG i prof. dr Mijat Jocović, dekan Ekonomskog fakulteta.

Saradnja će se ogledati kroz realizaciju zajedničkih projekata, organizovanje zajedničkih konferencija, radionica, promocija i stručne prakse za studente.

Izvršni direktor Elektroprivrede, Nikola Rovčanin, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog danas zaključenog sporazuma o dugoročnoj saradnji, kao i zbog činjenice da će prvi korak u realizaciji ove saradnje biti partnerstvo u organizaciji međunarodne naučne konferencije, koja će dati snažan podstrek privredi. Ekonomski fakultet je rasadnik kadrova i oslonac privrednog razvoja, zahvaljujući stručnosti i znanju. ,,Plod ove saradnje, ne samo u teorijskom, već i u praktičnom dijelu jeste jedan zaista snažan doprinos i zamajac razvoju ne samo energetskog sektora, već i ukupne privrede Crne Gore”, naglasio je Rovčanin.

Dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr Mijat Jocović, naglasio je koliko je saradnja sa najvećom državnom kompanijom značajna za ovu obrazovnu instituciju. ,,Zahvaljujemo se Elektroprivredi na partnerstvu i pomoći u organizovanju i sprovođenju aktivnosti Ekonomskog fakulteta u cilju unapređenja i nastavnog procesa i naučno-istraživačkog rada”.

Prvu aktivnost predstavlja uspostavljanje partnerstva u organizaciji međunarodne naučne konferencije „Prva crnogorska međunarodna konferencija o ekonomiji i biznisu” (1st Montenegrin International Conference on Economics & Business MICEB) koju Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore organizuje u Budvi od 25-27. maja 2023. godine pod nazivom: „Održivi razvoj: tranzicija ka zelenoj ekonomiji”.

Integracija obrazovnih ustanova i privrede, njihova kontinuirana i institucionalizovana saradnja postala je neophodnost i jedan od ključnih faktora doprinosu privrednog i društvenog razvoja. Saradnja između EPCG i Ekonomskog fakulteta ogledaće u organizaciji zajedničkih stručnih rasprava, tribina, foruma, okruglih stolova, gostovanja (predavanja, radionice, predstavljanje kompanija i sl.) predstavnika Elektroprivrede Crne Gore na događajima koje organizuje Ekonomski fakultet, kao i gostovanje profesora i saradnika Ekonomskog fakulteta na događajima koje organizuje Elektroprivreda Crne Gore. Vrlo značajan segment ove saradnje činiće organizovanje stručne prakse za studente Ekonomskog fakulteta u Elektroprivredi Crne Gore, usavršavanje predavača, trenera i zaposlenih kod ugovornih strana, saradnja na izdavanju brošura, priručnika, časopisa i slično, zajedničko osmišljavanje i izrada studija, analiza i projekata.