A A A
Objavljeno: 
Thursday, Jul 30, 2020 - 13:14

EPCG NASTAVLJA DODATNE SUBVENCIJE

Elektroprivreda Crne Gore donijela je odluku da nastavi dodatno subvencioniranje skoro 20.000 domaćinstava, korisnika prava na subvenciju za električnu energiju.

Subvencije će biti obračunate na julskom, avgustovskom i septembarskom računu i sprovodiće se u skladu sa Uputstvom o postupku i načinom sprovođenja programa subvencioniranja računa za električnu energiju i Uredbom o snabdijevanju ranjivih kupaca električne energije.

Podsjećamo da je iznos subvencija dupliran, tj. identičan iznosu koji za ovu svrhu opredjeljuje Vlada Crne Gore. To znači sljedeće da:

  • Grupa ranjivih kupaca neće plaćati račun za utrošenu elektičnu energiju do potrošnje od 600kWh, tj. onima kojima se do sada obračunavao popust od 50% za utrošak do 600 kwh električne energije, obračunaće se popust od 100% odsto;
  • Grupi ranjivih kupaca kojima se obračunava popust od 40% na račun do 60 eura, obračunavaće se popust od 80 odsto. Za obje grupe važi da, ako imaju račun preko 60 eura, popust se obračunava na dio do 60 eura odnosno 600 kwh potrošene električne energije;
  • Korisnici koji imaju pravo na subvenciju su korisnici materijalnog obezbjeđenja koji su u stanju neke socijalne potrebe i njima se, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju, obračunava popust od 30% ili 40%, odnosno, sada, 60 ili 80 odsto. Ako je ovim grupama račun preko 60 eura, umjesto obračuna fiksne subvencije od 18 ili 24 eura, obračunavaće se popust od 36, odnosno 48 eura.

Subvencije se obračunavaju na osnovu spiskova koje svakog mjeseca stižu od Ministarstva rada i socijalnog staranja pa nema potrebe da korisnici po ovom osnovu dolaze u prostorije EPCG.

Napominjemo da račune za utrošenu električnu energiju domaćinstva od sada mogu platiti i putem portala www.epcg.com pri čemu nema naplate provizije.