A A A
Objavljeno: 
Wednesday, Novembar 22, 2023 - 14:39

ЕПЦГ и пољска компанија Respect energy Holding потписали Меморандум о разумијевању

Предсједник Одбора директора Електропривреде Црне Горе Милутин Ђукановић и потпредсједници пољске компанија Respect energy Holding, Томасз Задрога и Симон Ближниак потписали су Меморандум о разумијевању (МоР) о будућим пројектима развоја и експлоатације обновљивих извора у Црној Гори.

„Много пута сам помињао деценијски застој наше привреде, али смо до сада, срећом, у могућности да успостављањем оваквих партнерстава и препознавањем добрих пројеката, ефикасно развијамо и ЕПЦГ и нашу привреду генерално. Сигуран сам у то да је потписивање овог Меморандума о разумијевању са тако респектабилним партнером само почетак једне дугорочне и успјешне сарадње на обострано задовољство“, рекао је предсједник Одбора директора EPCG Милутин Ђукановић.

Потписивањем Меморандума, ЕПЦГ и Respect energy Holding споразумјели су се да одреде могућности стварања заједничког подухвата и развоја будућих пројеката обновљиве енергије, укључујући: развој и рад приобалне вјетроелектране оквирно врло значајног производног капацитета, као и развој батеријског постројења за складиштење електричне енергије и соларне електране у Црној Гори. Додатно, Меморандум  предвиђа развој постројења за производњу амонијака и хидрогена опремљеног електролизером.

 „Удружене снаге са ЕПЦГ, главним проивођачем и снадбијевачем електричне енергије у Црној Гори, представљају нашу чврсту намјеру да проширимо посао, како на домаћем тржишту, тако и на цијелом Балкану. Задовољство нам је да сарађујемо са нашим црногорским партнерима на пројектима обновљивих извора енергије, као што су: постројење за производњу амонијака, приобалног вјетропарка и соларног парка. Наше партнерство ће помоћи домаћем енергетском систему да се прошири ка обновљивим изворима енергије“, рекао је, између осталог, Томасз Задрога.

Потписивању Меморандума присуствовао је и амбасадор Пољске у Црној Гори Андрзеј Папиерз, као и представници Владе и ресорног министарства, као и преставници компаније South Banat Energy Hazelnut.