A A A
Objavljeno: 
Saturday, Jul 31, 2021 - 10:48

EPCG I NVO - OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE PRIORITET RAZVOJA

Na radnom sastanku predstavnika najvišeg rukovodstva EPCG i dijela renomiranog crnogorskog NVO sektora, u Pljevljima su prezentovani, između ostalog i novi projekti naše kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), čija realizacija bi trebalo da počne do kraja ove ili tokom prvog polugođa naredne godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici NVO „Green Home“, „Eko tim“-a, organizacije „KOD“,  kao i predstavnici pljevaljske NVO „Breznica“.

Ponovljeno je opredjeljenje EPCG da, u najvećoj mjeri, investira u razvoj zelene energije i namjera da, kroz obezbjeđenje dijela sredstava iz evropskih fondova i bankarskih institucija, u saradnji sa kredibilnim partnerima pristupi izgradnji solarnih i vjetroenergetskih kapaciteta. Ocijenjeno je takođe da je od izuzetnog značaja i saradnja sa nevladinim sektorom, posebno organizacijama koje u fokusu imaju očuvanje životne sredine.

U tom smislu, NVO sektoru su pezentovani projekti naše kompanije i konstatovano je da se uspješno privode kraju pripreme za izgradnju vjetroelektrane „Gvozd“ na krnovskoj visoravni i solarne elektrane „Briska Gora“ iznad Ulcinja, dok će završetkom Idejnog projekta, u novembru ove godine, biti ispunjeni svi uslovi za početak izgradnje HE „Komarnica“.

Skupština akcionara, podsjetimo, nedavno je dala „zeleno svjetlo“ za izgradnju vjetroparka „Gvozd“, a preliminarno je uspostavljena saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) radi obezbjeđenja  potrebnih sredstava za  realizaciju projekta. Potpisivanje Ugovora očekuje se narednih dana, a projekat bi trebalo da počne do kraja ove godine.

Aktuelni su i potpuno izvjesni projekti, izgradnje pontonske, tj. plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru u Nikšiću, za čiju izgradnju su zainteresovane danske kompanije, SE „Velje Brdo“  kao i projekat „Solar 3000+“, koji podrazumijeva ugradnju solarnih panela na krovovima individualnih stambenih objekta, vrijedan oko 30 miliona eura.

U skladu sa temeljnim opredjeljenjem da investira u razvoj zelene energije, EPCG aktivno radi i na projektu koji podrazumijeva obilježavanje neplodnog zemljišta na kojem bi se takođe instalirali fotonaponski sistemi.