A A A
Objavljeno: 
Ponedeljak, Decembar 14, 2020 - 13:04

EPCG ČLAN MEĐUNARODNE ASOCIJACIJE ZA HIDROENERGETIKU

Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić je postala ’’srebrni član’’ (’’Silver member’’) Međunarodne asocijacije za hidroenergetiku (International Hydropower Association), kao nacionalna energetska kompanija u kategoriji do 2,000 MW instalisanog hidroenergetskog kapaciteta u svom portfoliju.

Međunarodna asocijacija za hidroenergetiku – IHA je neprofitna organizacija čija je misija promocija principa održivog razvoja u oblasti hidroenergetike i njene uloge i značaja u sistemima obnovljivih izvora energije, rješenjima vezanim za borbu protiv klimatskih promjena i dostizanju ciljeva Pariškog sporazuma. IHA podržava tehnologije obnovljivih izvora energije u saradnji sa partnerima kao što su Međunarodna agencija za energiju, Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije, REN21, REN – Alijansa, Kampanja za 100 % obnovljive izvore energije i Svjetski savjet za energetiku.

Članovi IHA posluju u preko 120 zemalja širom svijeta. Neki od članova su: Elektroprivreda Francuske-EDF, Elektroprivreda Portugala-EDP, AFRY Switzerland, ANDRITZ Hydro, Alpiq, China Three Gorges Corporation, Renewable Energy, Hydro-Québec, Itaipu Binacional, POWERCHINA, SNC Lavalin, Statkraft, Stucky, Sunhydro, KESH, Tractebel, Voith, Voltalia.

Prioritet razvoja Elektroprivrede Crne Gore u periodu do 2030. godine biće razvoj obnovljivih izvora energije, prije svega energije sunca i vjetra  u skladu sa energetskim i klimatskim politikama EU. Sa druge strane hidroenergetika tj. izgradnja novih i rekonstrukcija i modernizacija postojećih objekata predstavljaju jedan od ključnih faktora energetske tranzicije.

Kao odgovorna i moderna kompanija, vjerujemo da nove hidroenergetske projekte treba razvijati i njima upravljati na transparentan i održiv način. Strateški ciljevi razvoja EPCG su potpuno kompatibilni sa misijom Međunarodne asocijacije za hidroenergetiku u unapređenju kako održivog razvoja hidroenergetskog sektora nadogradnjom i razmjenom znanja o njenoj ulozi u sistemima obnovljive energije, tako i odgovornog upravljanja vodama i rješenjima koja će doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena.

Kroz stručnu saradnju u okviru Međunarodne agencije za hidroenergetiku, razmjenu iskustava o posljednjim tehničko-tehnološkim dostignućima i primjenu najnovijih politika koje se tiču borbe protiv klimatskih promjena i očuvanja životne sredine, obezbijedićemo najbolju praksu i pružiti dodatnu vrijednost budućim projektima.