A A A
Objavljeno: 
Uto, Maj 14, 2024 - 08:21

Ðukanović: Hidroenergetsku strukturu koristimo za solarne elektrane

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović učestvuje na Beogradskom energetskom forumu, koji se, u organizaciji portala Balkan Green Energy News i uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, održava u beogradskom hotelu Crown Plaza. Đukanović je, prvog dana, govorio na panelu pod nazivom: Ubrzanje mape puta za dekarbonizaciju elektroprivreda regiona... 

Strategija ugradnje solarnih panela po principu „proizvodi gdje trošiš“ u okviru projekta Solari 3000+/500+, kao dio poslovne politike koju smo utvrdili prije dvije godine, pokazala se veoma efikasnom. O tome govori činjenica da danas imamo više od 4200 kupaca-proizvođača tzv. prosjumera, odnosno 43500KWp ili 43,5 MW instalirane snage fotonaponskih panela na krovovima domaćinstava i privrednih objekata u Crnoj Gori, kazao je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović obraćajući se učesnicima Beogradskog energetskog foruma, koji se 13. i 14. maja održava u beogradskom hotelu  Crown Plaza.

 

Beogradski energetski forum otvorili su, ministarka energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Ðedović i predsjednik Energetske zajednice Artur Lorkowski

 

Đukanović je, govoreći o tome koliko se tržište decentralizovane energije u Crnoj Gori, kroz projekte Solari, uklapa u dekarbonizacioni put i viziju za 2040. i 2050. godinu, kazao da očekuje da će realizacijom projekta Solari 5000+, koji je u toku snaga solarnih elektrana na krovovima dostići 100 MW što, kako je ocijenio, govori o tome da se odluka poslovodstva EPCG pokazala kao nesumnjivo dobra.

 

Kazao je da u EPCG nastojimo da postojeću hidroenergetsku strukturu koristimo na način koji će omogućiti najbolju valorizaciju solarnih elektrana, kao dio poslovne filozofije koja ima za cilj da se maksimalno iskoriste svi resursi.

 

Konferencija u Beogradu, koju organizuje  portal o održivoj energetici i zelenoj ekonomiji u Jugoistočnoj Evropi, Balkan Green Energy News, uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, okupila je  oko 500 učesnika iz 30 zemalja. Među njima su i lideri energetske tranzicije Jugoistočne Evrope, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijart i ministar energetike i rudarstva u Vladi Crne Gore Saša Mujović, koji je uz ministra rudarstva u Vladi Republike Srpske Petra Đokića i Dirka Buschlea zamjenika direktora Sekretarijata Energetske zajednice učestvovao je na ministarskom panelu  o strategijama zemalja regiona za ubrzanje energetske tranzicije.