A A A
Objavljeno: 
Uto, Maj 9, 2023 - 11:41

ЂУКАНОВИЋ НА БЕОГРАДСКОМ ЕНЕРГЕТСКОМ ФОРУМУ: „СВЕ РАЗВОЈНЕ СТРАТЕГИЈЕ У ЕНЕРГЕТИЦИ ИМАЈУ ДВА ЦИЉА: СТАБИЛНУ ПРОИЗВОДЊУ И ИЗГРАДЊУ НОВИХ ПОГОНА НА ФОНУ ЗЕЛЕНЕ ТРАНЗИЦИЈЕ“

У Београду се, 8. и 9. маја ове године, под слоганом „Where the leaders of energy transition in SEE meet“, одржава Београдски енергетски форум (БЕФ).

Организатор БЕФ-а је Balkan Green Energy, а учешће на манифестацији је узело преко 400 учесника из 28 држава, укључујући и представнике међународних институција.

БЕФ представља манифестацију на којој се дискутује о најактуелнијим трендовима из домена енергетике и доносе закључци који, у значајној мјери, утичу на активности и јавног и реалног сектора у земљама региона.

Госте је, у име организатора, поздравила Бранислава Јовичић, оснивач и уредница портала Balkan Green Energy, која је, у обраћању носиоцима енергетске транзиције, нагласила молбу да се, при изради било каквих стратегија, полази од одрживости као кључног фактора, тим прије што, како истиче, свијет у коме живимо не припада само нама него и будућим генерацијама.

Форум су, пригодним обраћањима, званично отворили Артур Лорковски, директор Секретаријата Енергетске заједнице, Димитрије Књегињић, директор компаније Lafarge Serbia, и Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије.

На панелу 2, под називом "Електропривреде региона у енергетској транзицији – трансформацијом до зелених мегавата", одржаном 8. маја, модератор је био Жељко Марковић, старији менаџер у фирми Deloitte, а учешће су узели Милутин Ђукановић, предсједник Одбора директора ЕПЦГ, Александар Јаковљевић, директор Сектора за стратегију ЕПС, Јоргос Ланцас, директор PPC Albania & Business Development for the West Balkan Region, Васко Стефанов, генерални директор ЕСМ, и Мислав Сладе Шиловић, водећи консултант за Хрватску у компанији PwC SEE Energy.

У дискусији врло широког распона – од развојних могућности, преко институционалних ограничења, па све до погледа ЕУ на земље региона – предсједник Одбора директора ЕПЦГ, Милутин Ђукановић, упознао је присутне са резултатима и будућим пројектима ЕПЦГ, с посебним акцентом на потребу да се свуда – почев од енергетских компанија, преко надлежних државних органа, па све до европских институција – промијени начин гледања на ствари у домену енергетске транзиције.

„Стичем утисак да се често, при изради стратегија, губи из вида сам циљ који се таквим активностима настоји постићи. Гледано из нашег угла, мислим да би свака енергетска компанија требало да има два наизглед једноставна циља: да производи више него што се у датом систему троши и да нови производни погони буду на фону зелене транзиције. Из тих циљева произилазе и разне стратегије. Ми, у Црној Гори, немамо јаку индустрију, што јесте озбиљан економски проблем. ЕПЦГ настоји да изградњом нових постројења, свој производни портфолио оснажи за преко 2.200 MW, што би дало замах не само развоју наше компаније него и привреди уопште. Наравно, много тога ће зависити од опште спремности да се схвате савремени изазови и значај енергетске транзиције“, закључио је Ђукановић.

Учесници панела су сагласни с оцјеном да развој пројеката из домена обновљивих извора енергије нема озбиљну алтернативу, с тим што наглашавају да је веома важно да свака компанија појединачно и начин размишљања, односно планирања пројеката, прилагоди стандардима нашега времена, јер би, у противном, слиједила стагнација.