A A A
Objavljeno: 
Friday, Septembar 15, 2023 - 13:48

DELEGACIJA EPCG POSJETILA SOLARNU ELEKTRANU TOWNSITE SOLAR U NEVADI

Posjetu Sjedinjenim Američkim Državama delegacija Elektroprivrede Crne Gore koju predvode, predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović i izvršni direktor Nikola Rovčanin nastavila je obilaskom solarne elektrane Townsite Solar + Storage u Boulder Citiju, u Nevadi.

Elektranu snage 232 MW koja u svom sastavu posjeduje i baterijsko postrojenje kapaciteta 90 MWh i jednoosne tracking sisteme proizvođača Nextracker, izgradili su Arevon, vodeća kompanija za obnovljivu energiju u Sjevernoj Americi i Rosendin, najveći ugovarač električne energije u vlasništvu zaposlenih i jedna od najbrže rastućih grupa za obnovljivu energiju u toj zemlji.

Novo postrojenje Townsite Solar + Storage izgrađeno na 20 milja južno od Las Vegasa, ima inovativni solarni sistem i Tesla sistem za skladištenje energije baterija (BESS). Godišnje će proizvoditi više od 500 hiljada MVh obnovljive energije, dovoljno da se u tom periodu napaja 60 hiljada domaćinstva i izbjegne 400 hiljada tona emisije ugljen-dioksida.

Townsite Solar + Storage prostire se na površini od 1.053 hektara.  Uključuje 528.084 fotonaponskih (PV) modula. Raspolaže i sa skladištem energije kapaciteta 90 MVh koje koristi Tesla Megapack.

Delegacija EPCG studijsku posjetu SAD-u, tokom koje su obavljeni razgovori sa predstavnicima više renomiranih američkih i međunarodnih kompanija iz oblasti obnovljivih izvora energije, zainteresovanih za ulaganja u energetski sektor regiona jugozapadne Evrope, obiđen jedan od najvećih sajmova u oblasti OIE u svijetu i solarna elektrana u Nevadi, završava u ponedjeljak, 18. septembra. Posjeta je organizovana na poziv partnerske kompanije UGTR, a pored predstavnika naše kompanije, između ostalih u SAD-u su boravili i predstavnici EPS-a, EMS-a te Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.