A A A
Objavljeno: 
Saturday, Septembar 9, 2023 - 16:04

AMERIČKI INVESTITORI POZVANI DA ULAŽU U ENERGETSKI SEKTOR CRNE GORE

U okviru svoje posjete SAD-u delegacija EPCG predvođena predsjednikom OD g. Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom g. Nikolom Rovčaninom održala je u Njujorku sastanke sa predstavnicima domaćina, američkom kompanijom UGTR i predstavnicima međunarodne ING banke. Ispred UGTR sastanku je prisustvovao g. Rober Doyle, glavni finansijski direktor dok je ispred ING banke prisustvovala g-dja Gemma Boe, direktorica za strukturirano finansiranje izvoza.

U novembru prošle godine predstavnici EPCG i američke kompanije UGTR su potpisali memorandum o strateškoj saradnji u zajedničkom razvoju projekata iz oblasti OIE, prvenstveno solarnoj energetici. Partnerska kompanija kompaniji UGTR je i korejska kompanija Hyndai Engineering.

Predsjednik OD EPCG  Milutin Đukanović je istakao da je saradnja sa američkim kompanijama u oblasti energetike od strateškog značaja ne samo za EPCG već i samu Crnu Goru i dalji razvoj energetskog sektora. Đukanović je dodao da Crna Gora mora da iskoristi svoj energetski potencijal i da je pomoć američkih investitora i finansijskih institucija dobrodošla i može biti veoma značajna.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin naglasio je da ulaganje američkih kompanija i finansijskih institucija u energetski sistem Crne Gore značajno povećava rejting i značaj privrede države i podiže nivo sveukupne investicione klime.

Gdja Gemma Boe podvukla je da pored pune posvećenosti finansiranju projekata koje EPCG i UGTR zajednički planiraju uključujući i izgradnju solarne elektrane Velje Brdo, ING banku kao medjunarodnu banku koja aktivno djeluje u svim zemljama članicama OECD-a, interesuje i saradnja na drugim projektima koje EPCG razvija u oblasti obnovljivih izvora energije.

ING banka je globalna banka koja djeluje u preko 40 zemalja svijeta sa 37 miliona klijenata i preko 60000 zaposlenih sa sjedištem u Amsterdamu i predstavništvom u Njujorku, a čije se akcije kotiraju na berzama u Amsterdamu, Njujorku i Briselu.

U periodu od 11. do 14. septembra na poziv partnerske američke kompanije UGTR, predstavnici EPCG će učestvovati na jednom od najvećih sajmova energetike na svijetu i najvećem sajmu iz oblasti obnovljivih izvora energije u Americi - Solar power international 2023.