A A A
Objavljeno: 
Wednesday, Jul 3, 2024 - 17:26

AMBASADOR NJEMAČKE POSJETIO ELEKTROPRIVREDU: UNAPREĐENJEM SARADNJE DO ODLIČNIH REZULTATA

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Peter Felten, posjetio je danas Elektroprivredu Crne Gore. Tokom razgovora sa predsjednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Ivanom Bulatovićem, ambasador je upoznat sa strateškim projektima EPCG, prvenstveno u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), kao dijelom investicionog ciklusa vrijednog oko 400 miliona eura. Razmotrene su i mogućnosti saradnje  kompanija na polju energetike.

Predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović upoznao je ambasadora Feltena sa rezultatima kompanije i istakao da je posljednje tri  godine napravljen dobar plan. Naglasio je  značaj razvojnih projekata na polju zelene tranzicije, ističući važnost realizacije projekta „Solari 3000+/500+“ u skladu sa poslovnom filozofijom „proizvodi gdje trošiš“.

- Do kraja godine na krovovima u Crnoj Gori biće instalirano približno 100 megavata snage solarnih panela, uvjeren je Đukanović.

Ambasador Felten upoznat je i sa ogromnim hidroenergetskim i solarnim potencijalima Crne Gore, kao i mogućnostima korišćenja postojeće hidroenergetske infrastrukture za priključenje solarnih elektrana. Bilo je riječi i o značaju priključenja agregata A8 u HE „Perućica“, s naročitim osvrtom na odličnu saradnju između naše kompanije i NJemačke razvojne banke.

Izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović iskazao je zainteresovanost za zajedničke aktivnosti sa njemačkim kompanijama na polju energetike. Bulatović je istakao da je veoma važno koristiti iskustva i preporuke Njemačke, kao jedne od ključnih članica EU, tim prije što nastojimo da prilikom realizacije energetskih projekata do kraja ispoštujemo evropsku regulativu.

- Naše investicione ambicije su jasne: čista energija, zdrava životna sredina, kazao je Bulatović.

Ambasador Felten istakao je zadovoljstvo time što EPCG ima razvojnu viziju zelene energetske tranzicije, značajan kapacitet u pogledu korišćenja obnovljivih izvora energije i što „uz puno poštovanje međunarodnih stanadarda, efikasno unapređuje stanje u energetici“.

Sagovornici su saglasni oko ocjene da postoji prostor za unapređenje saradnje između EPCG i respektabilnih njemačkih kompanija, što bi doprinijelo ne samo privrednom rastu, nego i jačanju međudržavnih odnosa.