Uto, Novembar 29, 2022 - 09:11

Abazović: EPCG svojim potezima u kontinuitetu čini prave stvari

- EPCG svojim potezima u kontinuitetu čini prave stvari. I želimo da vidimo da i u drugim crnogorskim gradovima počne izgradnja energetskih objekata, jer ne želimo da dođemo više u situaciju kao ljetos, kada smo usred neočekivane globalne krize uvozili električnu energiju po enormnim cijenama. Sada je situacija obrnuta, ide nam u prilog povećanje cijena električne energije, ali to neće osjetiti crnogorski građani. Nama bi odgovaralo da te cijene još malo poskupe, kako bismo ostvarili što veću dobit, sada kada smo izvoznici, kazao je, između ostalog, premijer Dritan Abazović prilikom posjete našim hidroenergetskim objektima, “Piva” i “Perućica.”

Premijer Abazović, koji je naše hidroenergetske kapacitete posjetio u društvu članova menadžmenta Elektroprivrede, sa predsjednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Nikolom Rovčaninom na čelu, sa zadovoljstvom je konstatovao da nam, nakon obilnih padavina u Crnoj Gori, hidroelektrane omogućavaju da ostvarujemo prihod od dva  miliona eura dnevno.

- Svaki cent uložen u energetiku u Crnoj Gori se višestruko isplati. Iako je nekadašnja velika Jugoslavija gradila ovako grandiozne objekte, naša ambicija je i da naša država, koja je znatno manja, uđe u izgradnju energetskih objekata i ambicija je da sa tim krenemo što prije, da Crna Gora postane izvoznik električne energije. Vjerujem da, uz jednu borbenost menadžmenta i podršku Vlade, lako možemo doći do toga da krenemo u realizaciju takvih projekata - poručio je Abazović.

Predsjednik Odbora direktora Milutim Đukanović smatra da će EPCG biti lokomotiva privrednog razvoja:

- Ulaganje u energetiku, je ulaganje u interes građana. Pedeset godina nijesmo bili u stanju da riješimo problem takozvanog poplavnog talasa rijeke Zete u Krupac i da imamo tunel Krupac-Slano. Takođe, naša poslovna filozofija je da u blizini energetskih objekata, gdje imamo gotovu energetsku infrastrukturu, gradimo solarne elektrane. Te visoravni su idealne za to. Ujedno, pozivam sve javne ustanove, a pogotovo škole, da instaliraju solarne panele, kazao je Đukanović.

Istakao je da je električna energija proizvod koji možemo da prodajemo, jer je potpuno konkuretan u svim ostalim zemljama svijeta.

- Trudićemo se da postanemo izvoznica električne energije, a sa ovim cijenama ostvarićemo ono sto su nam ciljevi, da EPCG bude lokomotiva čitavog privrednog razvoja naše društvene zajednice, istakao je Đukanović, izrazivši očekivanje da će poslanici promijeniti određene zakone, kako bi se ubrzale procedure, koje su obimne i donose nervozu.

Izvršni direktor Nikola Rovčanin je poručio da se Crna Gora nalazi u stabilnoj energetskoj situaciji.

- Blizu smo da izvozimo dva miliona eura struje dnevno. Prošli smo taj krizni ljetnji period i građani mogu da budu relaksirani. Sljedećih pet mjeseci bićemo izvozno orijentisani. Nećemo sljedeće ljeto dočekati kao što smo dočekali ovo. Imaćemo solarne elektrane i u ljetnjim mjesecima ćemo imati stabilan energetski sistem, kazao je Rovčanin. Podsjetio je da je  EPCG jedna od rijetkih energetskih kompanija u Evropi koja je zadržala cijene, dala popuste, koja nije uvodila restrikcije bez obzira na nestabilnost na berzi i lošu hidrološku sliku.