A A A

Osvjetljenje

Na osvjetljenje godišnje trošimo oko 3% ukupne količine električne energije potrošene u domaćinstvu, isto koliko i frižider.

Gasite svjetlo u sporednim prostorijama. Naime, ugasiti svijetlo kada ono nije potrebno je finansijski gledano najjeftinija mjera, bez ikakvog početnog ulaganja. Već smo rekli da je svijest pojedinca bitan faktor za pravilno sprovođenje energetske efikasnosti. Dakle, potrebno je samo da povedemo računa da sijalice ne rade kada to nije potrebno.

Koristite sijalice različitih jačina (snage W) za različite potrebe. Dimenzionisanje sijalica prema potrebi prostorije takođe može značajno uticati na smanjenje potrošnje. Čest je sličaj da u nekim prostorijama u kojima uopšte ne provodimo vrijeme imamo sijalice velikih snaga.

Koristite jednu sijalicu veće snage umjesto više manjih, jer grozd sijalica troši 50% više struje.

Koristite sijalice sa ekonomičnijom potrošnjom - štedljive sijalice (mini-fluorescentne, elektro-luminiscentne), jer troše 3 do 4 puta manje električne energije, a traju 15 puta duže. Zamjena običnih sijalica štedljivim može smanjiti potrošnju i do nekoliko puta. Prilikom razmišljanja o uvođenju štednih sijalica najveći problem predstavlja razmišljanje o početnoj cijeni štedne sijalice, koja je mnogo viša od cijene obične sijalice. Dok je cijena štedne sijalice renomiranih proizvođača oko 7 eura, obične sijalice koštaju manje od 1 eura. No, ono što se u prvom trenutku često zaboravlja jeste da štedne sijalice za istu snagu troše četiri do pet puta manje električne energije i imaju i do deset puta duži radni vijek. To su sijalice koje je EPCG promovisala i dijelila tokom kampanje „Pozitivna energija“. Ne bacajte ih u prirodu jer sadrže živu. Jedna ekonomična sijalica bačena u prirodu, živom zagadi 1000 litara pijaće vode.

Koristite fotoćelije za spoljašnje osvjetljenje koje se pale samo kada se neko pojavi - isplate se za mjesec dana. Nepotrebno je da sijalica radi ako ste napustili prostoriju, pa tako ugradnjom ovih elektronskih sklopova možete smanjiti vrijeme rada sijalica, a time i troškove i do nekoliko puta.

Bolje iskorišćenje prirodnog svijetla donosi vam dvostruku dobit. Bez obzira koje vještačko osvjetljenje koristili prirodno osvjetljenje je najzdravije za naše oči, a u isto vrijeme većom upotrebom prirodnog svijetla smanjujemo utrošenu električnu energiju.