Thursday, Maj 5, 2022 - 18:27

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПРЕДСЈЕДНИКА ОДБОРА ДИРЕКТОРА ЕПЦГ: О НЕТАЧНИМ НАВОДИМА ПОСЛАНИЦЕ ДРАГИЦЕ СЕКУЛИЋ

Данас смо били у прилици да чујемо како Драгица Секулић, посланица ДПС-а, говори о пословним резултатима компанија из енергетског сектора, наводећи да извјештаји о пословању енергетских компанија нигдје нијесу објављени те да су они, у основи, знатно гори од пројекција којима баратају саме компаније.

Налазим за сходно да, као предсједник Одбора директора ЕПЦГ, јавности предочим четири важне чињенице:

1. Извјештај о пословању Електропривреде Црне Горе за 2021. годину усвојени је 31.03.2022. године, на XXXIII сједници Одбора директора ЕПЦГ и тог дана су објављени на порталу Управе прихода и царина Црне Горе (80714/2021), тако да тврдња посланице Секулић о укривању података о пословању није тачна.
  2. Према назначеном извјештају о пословању Електропривреде Црне Горе за 2021. годину, остварени нето резултат Компаније износи 47.463.002 €. Поређења ради, остварени нето резултат у 2020. години износио је 16.155.838 €. То значи да је у 2021. години, коју посланица Секулић назива сумњивом или неуспјешном, ЕПЦГ остварила нето профит који је за 31.307.164 € или скоро три пута већи од оног који је остварен у 2020. години. Сумарно, нето резултат у 2021. години, као што смо често и с правом наглашавали, представља рекорд, тј. најбољи је у историји Компаније, тако да су сумње посланице Секулић неосноване.
  3. Током претходне године, успјели смо да заштитимо интерес Компаније у погледу продужења рада ТЕ „Пљевља“ и у односу према УНИПРОМ-у, што се, нажалост, не може рећи за претходно руководство, због чега смо, по преузимању функција, и затекли проблем пробијања дозвољеног броја радних сати ТЕ „Пљевља“ те фаворизовање УНИПРОМ-а на штету наше компаније.
  4. Посебан аспект приче је наша спремност да, коначно, послије четири деценије, будемо прво руководство које покреће изградњу нових постројења, како би Компанија и цио енергетски сектор адекватно спровели енергетску транзицију.

Потпуно је разумљиво то што посланица Секулић, као доказано катастрофална министарка економије, има проблем у погледу суочавања са чињеницом да је ново руководство ЕПЦГ, упоредо са заштитом виталних интереса Компаније, остварило историјске резултате и показало како је могло да се ради током претходних година и како треба да се ради у предстојећем периоду.

Такође, имајући у виду чињеницу да неким партијским друговима посланице Секулић пријете кривичне пријаве због сумњи у умијешаност у криминалне радње, разумљиво је то што она покушава да, безочним лажима, скрене пажњу јавности са тих проблема.

На основу досадашњег рада у Одбору директора ЕПЦГ, показао сам спремност да узмем у обзир и уважим много стручних и добронамјерних сугестија у вези са пословањем ЕПЦГ, а како посланица Секулић није ни стручна ни добронамјерна – нестручност је доказала током министарског мандата, а одсуство добрих намјера склоношћу да посеже за неистинама – разумије се да су њени иступи мотивисани искључиво политичком острашћеношћу и, бојим се, чињеницом да за партијске другове има много људи чије су биографије, реално гледано, криминалне.

Билтенима криминалних група – који себе, претенциозно, називају медијима – нити ћу се бавити нити њихово извјештавање доживљавам релевантним за јавно мњење. Озбиљним медијима, којих, на срећу, у Црној Гори има сасвим довољно, могу да поручим да иступе неспособних и корумпираних чланова криминогене структуре каква је ДПС тумачим не као уплив у поље струке, јер они за тако нешто нијесу кадри, него као јалове покушаје да, блаћењем људи који су, радом у ЕПЦГ, остварили историјски резултат – што се, на крају крајева, потврђује фантастичним и, опет, рекордним нето профитом за први квартал текуће године – прибаве себи мало пажње и, можда, који јефтин политички поен. Вјерујем да би било паметније да почну с осмишљавањем паметнијих и, надасве, достојанственијих начина за суочавање са разним оптужбама, јер су недавни примјери њихових високопозиционираних чланова показали да бјекство из земље нити је мудро нити је отмено рјешење.

Ми, као и до сада, настављамо да радимо и градимо, чинећи Електропривреду Црне Горе мотором привредног развоја, а агентима криминалног картела – било да долазе из посланичких клупа, било да су стационирани у билтенима разних кланова – преостаје само да наставе да се понижавају изношењем лажи, уз уредан деманти на сваком кораку.

За крај, нека посланица Секулић и њени истомишљеници приме к знању једну веома важну ствар: никада и никоме нећу дозволити да из ма каквих побуда – а нарочито оних најнижих – опањкава темељан и доказано успјешан рад актуелног руководства ЕПЦГ.

Предсједник Одбора директора ЕПЦГ,

Милутин Ђукановић