Wednesday, Decembar 7, 2016 - 12:52

EPCG nastavlja sa obračunom popusta od pet i 10 odsto

EPCG će nastaviti da na računima za utrošenu električnu energiju obračunava popust od pet, odnosno 10 odsto za svoj proizvod i usluge, a to je preuzeta aktivna energija i naknada Snabdjevaču.

Naime, u prethodnom periodu, Elektroprivreda je obračunavala popuste od pet ili 10 odsto na cjelokupan iznos računa, bez obzira što u raspodjeli naplaćenih sredstava od potrošača učestvuju i drugi privredni subjekti, koji u popustu do sada nisu participirali. U te svrhe, EPCG je od avgusta 2012. godine kada je uveden ZLATNI TIM, iz svojih sredstava za popuste na redovnost od 5 i 10 odsto,  izdvojila preko 20 miliona eura. Ovaj iznos predstavljao je čisti trošak Elektroprivrede, tj. nije se uračunavao u Regulatorno dozvoljeni prihod, nijesu ga  snosili potrošači već isključivo Kompanija.

EPCG je i nakon otvaranja tržišta i izdvajanja Crnogorskog operatora distributivnog sistema (CEDIS) nastavila da obračunava popust na usluge drugih subjekata koji učestvuju u raspodjeli prihoda. Međutim,  u narednom periodu time bi bilo ugroženo poslovanje naše kompanije,  a shodno tome i funkcionisanje ukupnog elektro-energetskog sistema, jer je ovaj trošak prosječno na godišnjem nivou oko pet miliona eura.  Zato će EPCG nastaviti da obračunava popust samo na svoje proizvode i usluge.

Novac koji EPCG ubira od potrošača preko računa rasporedjuje po stavkama  na nekoliko energetskih subjekata:

-              Elektroprivredi Crne Gore plaća se utrošena/preuzeta aktivna energija, kao i naknada Snabdjevaču (49% računa)

-              Crnogorskom elektroprenosnom sistemu - CGES plaća se prenos električne energije i gubici na prenosnoj mreži (6%)

-              Crnogorskom operatoru distributivnog sistema -CEDIS  plaća se  distribucija električne energije, gubici na distributivnoj mreži, kao i naknada distributeru (43%)

Ukoliko se i drugi energetski subjekti, koji ubiraju prihode od naplate utrošene električne energije, odluče da nagrade lojalne potrošače i na svoje usluge odobre popuste krajnjim potrošačima , EPCG će ih uvrstiti u obračun na računu.

Učešće EPCG u raspodjeli prihoda iznosi oko 50 odsto, što znači da će u apsolutnom iznosu i trenutno obračunati popust od pet ili 10 odsto biti za 50 odsto niži, što je u cilju transaprentnosti i pojašnjenja,  prikazano na primjeru računa od 60 eura (popust od 10 odsto iznosio je 5,60 eura, isti popust na usluge samo EPCG iznosi 2,62 eura).